KINA NEZAUSTAVLJIVA UPRKOS KRIZI Decenijski skok zabeležio ključni sektor

SvetVesti

3.7.2020 10:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KINA NEZAUSTAVLJIVA UPRKOS KRIZI Decenijski skok zabeležio ključni sektor KINA NEZAUSTAVLJIVA UPRKOS KRIZI Decenijski skok zabeležio ključni sektor
Kineski sektor usluga zabeležio je u junu najbrži rast u poslednjoj deceniji, jer je oživela tražnja potrošača nakon ublažavanja vanrednih mera zbog korona virusa.... KINA NEZAUSTAVLJIVA UPRKOS KRIZI Decenijski skok zabeležio ključni sektor

Kineski sektor usluga zabeležio je u junu najbrži rast u poslednjoj deceniji, jer je oživela tražnja potrošača nakon ublažavanja vanrednih mera zbog korona virusa.

Do rasta je došlo uprkos tome što su kompanije nastavile da gase radna mesta, pokazuje jedno privatno istraživanje objavljeno 3. jula, prenosi Tanjug.

Indeks menadžera nabavke u uslužnom sektoru (PMI), prema zajedničkom istraživanju kompanija Kajskin i Markit, porastao je prošlog meseca na 58,4 poena sa 55 poena u maju, što je njegov najviši nivo od aprila 2010, prenosi agencija Rojters.

Nivo od 50 bodova je linija koja razdvaja rast od pada.

Ovaj skok ukazuje na to da ukupan oporavak Kine postaje uravnoteženiji, pošto se život na jednom od najvećih svetskih potrošačkih tržišta polako vraća u normalu, mada analitičari smatraju da će biti potrebni meseci da se aktivnosti vrate na nivo pre krize.

Foto: Pixabay.com

Sektor usluga čini oko 60 posto kineske ekonomije i učestvuje s jednom polovinom u broju radnih mesta u gradskim sredinama.

Istraživanje Kajsina pokazuje da je podindeks novih poslova koje su zaključile kineske uslužne kompanije porastao na 57,3 poena sa 55,8 u maju, pri čemu je stopa rasta ubrzala najviše od avgusta 2010.

Novi izvozni poslovi u sektoru usluga su takođe porasli prvi put od januara usled jačanja eksterne tražnje, za razliku od inostranih porudžbina za robom proizvedenom u Kini, koje su nastavile da opadaju jer su mere zatvaranja privreda i dalje na snazi kod mnogih kineskih trgovinskih partnera.

Međutim, zaposlenost radne snage i dalje ima silazni trend peti mesec zaredom, pri čemu je broj radnika u kompanijama pao u junu više nego u maju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...