Najava Si Đinpinga u Generalnoj skupštini UN

Kina odustaje od izgradnje termoelektrana na ugalj u inostranstvu

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

22.9.2021 08:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kina odustaje od izgradnje termoelektrana na ugalj u inostranstvu Kina odustaje od izgradnje termoelektrana na ugalj u inostranstvu
Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da Kina neće graditi nove termoelektrane na ugalj u inostranstvu, u svom unapred snimljenom govoru za obraćanje Generalnoj... Kina odustaje od izgradnje termoelektrana na ugalj u inostranstvu

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da Kina neće graditi nove termoelektrane na ugalj u inostranstvu, u svom unapred snimljenom govoru za obraćanje Generalnoj skupštini UN na temu klimatskih promena.

Kina će takođe povećati finansijsku podršku za energetske projekte sa niskom emisijom ugljenika u drugim zemljama u razvoju, rekao je kineski predsednik, prenosi CNN. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) pozdravio je kinesku najavu i američku posvećenost većem finansiranju.

„Ohrabren sam važnim najavama koje su danas na Generalnoj skupštini dali lideri dve najveće svetske ekonomije u vezi sa njihovom posvećenošću klimatskim akcijama“, rekao je Gutereš, koji je pozdravio najavu američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da će SAD značajno povećati finansiranje programa za borbu protiv klimatskih promena.

Kina je bila pod velikim diplomatskim pritiskom da okonča finansiranje brojnih rudnika uglja u svetu, preneo je Sputnik, pozivajući se na Reuters. Sijeva objava je došla nakon što su Južna Koreja i Japan povukli slične poteze ranije ove godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i američki specijalni izaslanik za klimu Džon Keri (John Kerry) apelovali su na Kinu da prati korake susednih azijskih zemalja. „Kina će pojačati podršku zemljama u razvoju da se oslone na razvijanje zelene energije i energije sa niskim sadržajem ugljenika i neće graditi nove termoelektrane u inostranstvu“, dodao je Si.

Među planiranim kineskim projektima u inostranstvu je izgradnja dve termoelektrane na ugalj u Srbiji, Kolubare B snage 350 megavata i Kovin, snage 700 megavata, prema podacima specijalizovanog portala Endcoal.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...