Zbog "brige za nacionalnu bezbednost" propalo je nekoliko dogovora, I to u sektoru proizvodnje čipova

Kina optužuje da Amerikanci opstruiraju akvizicije tehnoloških kompanija

InvesticijeNovacSvetVesti

2.9.2021 08:11 Autor: Marko Miladinović 0

Kina optužuje da Amerikanci opstruiraju akvizicije tehnoloških kompanija Kina optužuje da Amerikanci opstruiraju akvizicije tehnoloških kompanija
Kineski dnevni list Global Times nazvao je američke napore da blokira prekogranične akvizicije tehnoloških kompanija „crvenom zastavom“ koja ometa kineski tehnološki sektor, ali i... Kina optužuje da Amerikanci opstruiraju akvizicije tehnoloških kompanija

Kineski dnevni list Global Times nazvao je američke napore da blokira prekogranične akvizicije tehnoloških kompanija „crvenom zastavom“ koja ometa kineski tehnološki sektor, ali i rast globalnog tehnološkog sektora.

Taj medij, koji objavljuje People’s Daily, zvanični list vladajuće Komunističke partije, tvrdi da nedavni pokušaj blokiranja kineske kupovine korejske kompanije za proizvodnju čipova „predstavlja opasan presedan za industriju u celini“, prenosi agencija Reuters.

„Ako Sjedinjene Američke Države ovog puta uspeju da blokiraju sporazum, to bi moglo predstavljati veoma loš presedan za globalna spajanja i akvizicije visoke tehnologije, što bi dodatno konsolidovalo koncentraciju industrije u SAD“, navodi se.

U martu je kineska grupa za privatni kapital Vise Road Capital objavila da će kupiti korejsku kompaniju Magnachip Semiconductor za 1,4 milijarde dolara.

Magnachip je u ponedeljak u podnesku regulatoru rekao da je Ministarstvo finansija SAD u pismu pravnom savetniku kompanije prošlog petka reklo da kupovina predstavlja „rizik po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država“.

Sektor čipova postao je žarište tenzija između SAD i Kine. Obe zemlje ulivaju milijarde u svoju domaću industriju, uz priznanje da su poluprovodnici ključni za nacionalnu bezbednost i ekonomski razvoj.

Prekogranične nabavke, za koje je potrebno odobrenje regulatornih tela, ponekad su propadale zbog primedbi vlade.

Kompanija Qualcomm je 2018. godine planirala kupovinu holandskog proizvođača čipova NKSP Semiconductors u vrednosti od 44 milijarde dolara, nakon što je kineski regulator protiv monopola signalizirao da neće odobriti sporazum.

Iste godine, singapurski Broadcom povukao je ponudu od 117 milijardi dolara za kupovinu Qualcomma, nakon što je vašingtonski Komitet za strana ulaganja u rekao da bi kupovina mogla ugroziti nacionalnu bezbednost SAD pomažući Kini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...