U okviru pandemijskih mera biće kažnjeno svako veštačko stvaranje robnog deficita

Kina pojačava finansijsku podršku malim preduzećima

SvetU fokusuVesti

22.11.2021 17:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kina pojačava finansijsku podršku malim preduzećima Kina pojačava finansijsku podršku malim preduzećima
Kineska vlada je saopštila da će pojačati finansijsku podršku za mala preduzeća koja su pogođena poskupljenjem sirovina, nestašicama struje i posledicama najnovijeg talasa pandemije.... Kina pojačava finansijsku podršku malim preduzećima

Kineska vlada je saopštila da će pojačati finansijsku podršku za mala preduzeća koja su pogođena poskupljenjem sirovina, nestašicama struje i posledicama najnovijeg talasa pandemije.

Vlasti u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu su od početka prošle godine donele niz mera podrške malim preduzećima, koja su od vitalnog značaja za privredni rast i radna mesta, ali koja su teže pogođena uticajem pandemije od velikih kompanija.

„U poslednje vreme su porasli troškovi malih i srednjih preduzeća i intenzivirali su se problemi u njihovom poslovanju“, saopštila je vlada, ukazujući u tom kontekstu na rast cena sirovina, slabiji nivo porudžbina, visoke logističke troškove i nestanke struje, prenosi Reuters.

Lokalne samouprave će obezbediti sredstva za pomoć malim firmama koje se privremeno suočavaju sa poteškoćama, ali koje imaju dugoročni tržišni potencijal, obećavajuće projekte i konkurentnu tehnologiju, pri čemu će neke od njih dobiti poreske olakšice, navodi se u saopštenju.

Centralna banka Kine će podupreti kreditnu podršku za mala preduzeća, korišćenjem godišnje kvote sredstava za refinansiranje kredita, dodaje se dalje.

Vlada je u septembru najavila da će Kina povećati godišnju kvotu za refinansiranje kredita malih preduzeća za 300 milijardi juana (47 milijardi dolara).

U današnjem saopštenju vlade je posebno naglašeno da će biti suzbijane sve nelegalne aktivnosti povezane sa stvaranjem veštačkih nestašica sklanjanjem robe u magacine i špekulisanjem cenama.

  • MARE

    15.5.2022 #1 Author

    Izvesno je da smo u problemu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...