KINA POSLE TRI DECENIJE BEZ PROGNOZE RASTA GDP Ekonomski faktori su nepredvidivi, kaže premijer

SvetVesti

22.5.2020 12:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

KINA POSLE TRI DECENIJE BEZ PROGNOZE RASTA GDP Ekonomski faktori su nepredvidivi, kaže premijer KINA POSLE TRI DECENIJE BEZ PROGNOZE RASTA GDP Ekonomski faktori su nepredvidivi, kaže premijer
Kina neće obznaniti cilj ekonomskog rasta (GDP) za ovu godinu, zbog ekonomske neizvesnosti izazvane pandemijom korona virusa, naveo je kineski premijer Li Kećijang na... KINA POSLE TRI DECENIJE BEZ PROGNOZE RASTA GDP Ekonomski faktori su nepredvidivi, kaže premijer

Kina neće obznaniti cilj ekonomskog rasta (GDP) za ovu godinu, zbog ekonomske neizvesnosti izazvane pandemijom korona virusa, naveo je kineski premijer Li Kećijang na otvaranju Svekineskog narodnog kongresa u Pekingu.

„To je zato što će se naša zemlja suočiti sa nekim faktorima koje je teško predvideti u njenom razvoju zbog velike nesigurnosti u vezi sa pandemijom Covid-19 i svetskim ekonomskim i trgovinskim okruženjem“, rekao je Li, prenosi BBC.

To je prvi put od 1990. godine da Kina nije istakla cilj rasta GDP. Druga najveća svetska ekonomija smanjila se za 6,8 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvo tromesečje 2019. godine, što je posledica privremenog zatvaranja mnogih preduzeća i fabrika.

Rukovodstvo u Pekingu najavilo je da će pojačati mere ekonomske podrške zbog zabrinutosti da bi porast nezaposlenosti mogao da ugrozi socijalnu stabilnost. Li je naveo da Vlada planira da kreira devet miliona novih radnih mesta do kraja 2020, prenosi Global Times.

Peking je umanjio procenat uvećanja vojnog budžeta za ovu godinu na 6,8 odsto (128 milijardi dolara), dok je prošle godine porast bio 7,5 odsto. Vojni budžet Kine u poslednjih 10 godina rastao je u proseku za 8,1 odsto.

Kineski ministar poljoprivrede Han Čangbin rekao je da neće biti krize u snabdevanju žitaricama, kao i da je prolećna setva završena na oko 90 odsto poljoprivrednih površina. Svekineski narodni kongres trebalo je da bude održan u martu, ali je odložen zbog epidemije Covid-19.

Tagovi
COVID-19 KINA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...