KINA PREUZIMA ULOGU AMERIKE Najveći sporazum o slobodnoj trgovini pred zaključenjem

SvetVesti

14.11.2020 12:46 Autor: Vladimir Jokanović 1

KINA PREUZIMA ULOGU AMERIKE Najveći sporazum o slobodnoj trgovini pred zaključenjem KINA PREUZIMA ULOGU AMERIKE Najveći sporazum o slobodnoj trgovini pred zaključenjem
Sve je spremno za potpisivanje najvećeg sporazuma o slobodnoj trgovini ikada – Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP). Zemlje potpisnice, njih 15, zajedno obuhvataju oko... KINA PREUZIMA ULOGU AMERIKE Najveći sporazum o slobodnoj trgovini pred zaključenjem

Sve je spremno za potpisivanje najvećeg sporazuma o slobodnoj trgovini ikada – Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP). Zemlje potpisnice, njih 15, zajedno obuhvataju oko trećinu svetske populacije i sa 29 odsto doprinose globalnom BDP. Među njima su 10 država Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), Kina, Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland.

Nova zona slobodne trgovine biće veća od Evropske unije, kao i od trgovinske zone Kanade, SAD i Meksika, prenosi BBC. Indija je takođe bila učesnica trgovinskih pregovora, koji su trajali gotovo čitavu deceniju, ali se prošle godine povukla iz dogovora. Kako je najavljeno, RCEP će biti potpisan u nedelju na marginama onlajn samita ASEAN.

Prema rečima Li Čengganga, pomoćnika kineskog ministra trgovine, ugovoreni su svi detalji sporazuma. „Vredno radimo na svim pravnim rešenjima celokupnog teksta sporazuma i nadamo se da ćemo uspeti da ga potpišemo na samiti lidera“ ASEAN. Kako je ranije navedeno u Pekingu, Kina očekuje da će RCEP biti potpisan pre stupanja nove američke administracije na dužnost, prenosi South China Morning Post.

RCEP je veći i od Sveobuhvatnog i progresivnog sporazuma za Trans-pacifičko partnerstvo (CPTPP), koji je stupio na snagu 2018. godine, a iz kojeg je Amerika istupila. Azijski analitičari ističu da je odsustvo SAD iz RCEP i CPTPP ohrabrilo azijske zemlje da traže lidera na drugoj strani, odnosno u Pekingu. Prema njihovoj oceni Kina vidi u RCEP priliku da odredi regionalna trgovinska pravila i diverzifikuje svoje trgovinske veze usred opadajućih ekonomskih odnosa sa SAD.  

Prema navodima savetnika kineske vlade, koji je želeo da ostane anoniman, postoji hitnost da se potpiše RCEP pre nego što iduća američka administracija stupi u Belu kuću, jer je ovaj sporazum dugoročni strateški interes Pekinga i njegovih odnosa sa okolnim zemljama. Od budućeg američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) očekuje se da vrati SAD u CPTPP, a ukoliko do tada ne bi bio potpisan RCEP, to bi moglo da udalji mnoge zemlje od daljih pregovora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...