Najviše stranog kapitala uloženo je u sektor usluga

Kina privukla 91 milijardu dolara stranih investicija u prvoj polovini godine

SvetVesti

14.7.2021 14:22 Autor: Marko Miladinović 1

Kina privukla 91 milijardu dolara stranih investicija u prvoj polovini godine Kina privukla 91 milijardu dolara stranih investicija u prvoj polovini godine
Kineska ekonomija privukla je u prvoj polivini ove godine preko 91 milijarde američkih dolara (607 milijardi juana) stranih direktnih investicija, što je za 33,9... Kina privukla 91 milijardu dolara stranih investicija u prvoj polovini godine

Kineska ekonomija privukla je u prvoj polivini ove godine preko 91 milijarde američkih dolara (607 milijardi juana) stranih direktnih investicija, što je za 33,9 odsto više nego u istom periodu 2020. godine, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine Narodne Republike Kine.

Prema objavljenim podacima, najviše stranog kapitala je privukao kineski uslužni sektor, oko 74,6 milijardi američkih dolara, što je porast od 33,4 procenta na godišnjem nivou, prenosi Russia Today.

Visokotehnološka industrija je takođe zabeležila značajan skok stranih direktnih investicija, od čak 39,4 odsto. Pritom, stranci su u kineski sektor hi-tech usluga uložili 42,7 odsto više sredstava nego 2020. godine, a u hi-tech proizvodnju 29,2 procenta više.

U saopštenju se navodi da je obim SDI koje su stigle od glavnih kineskih partnera u realizaciji Inicijative „Pojas i put“ porastao za 49,6 odsto, dok je priliv iz Asocijacije zemalja jugoistočne Azije porastao za 50,7 procenata.

Saradnja sa evropskim državama u smislu stranih direktnih ulaganja bila je nešto manje berićetna, ali je ipak pokazala porast od 10,3 odsto na godišnjem nivou.

Na kraju 2020. godine, Kina je privukla ukupno 144,37 milijardi dolara SDI, ili 4,5 procenata više nego 2019. godine, a taj rezultat će, ukoliko se aktuelni tempo nastavi, zasigurno biti prevaziđen zaključno sa decembrom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...