UVOZ I IZVOZ SA PEKINGOM PREMAŠIO OSTALA EVROPSKA PARTNERSTVA

Kina skinula Ameriku sa trona kao najveći trgovinski partner EU

EUSvetVesti

17.2.2021 16:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kina skinula Ameriku sa trona kao najveći trgovinski partner EU Kina skinula Ameriku sa trona kao najveći trgovinski partner EU
Kina je pretekla SAD kao najveći trgovinski partner Evropske unije u 2020. godini. Trgovina Evropske unije i Kine dostigla je obim od 586 milijardi... Kina skinula Ameriku sa trona kao najveći trgovinski partner EU

Kina je pretekla SAD kao najveći trgovinski partner Evropske unije u 2020. godini. Trgovina Evropske unije i Kine dostigla je obim od 586 milijardi evra u prošloj godini, dok je uvoz i izvoz između EU i SAD vredeo oko 556 milijardi evra, što se može smatrati posledicom pandemije.

Kina je jedina velika ekonomija sveta koja je zabeležila rast u 2020. godini, podstičući potražnju za evropskim automobilima i luksuznom robom, prenosi BBC, dodajući da se Kina brzo oporavila od pada BDP u prvom kvartalu prošle godine, izazvanog zatvaranjima fabrika i ograničenjem kretanja usled pandemije korona virusa, a EU je i tom periodu najviše uvozila iz Kine.

Izvor: Eurostat

Kineski izvoz u Evropu pospešila je velika potražnja za medicinskom opremom i elektronikom. „Kina je bila glavni partner EU u 2020. godini. Do ovog rezultata došlo je zbog povaćanja uvoza (5,6 odsto) i izvoza (2,2 odsto)“, prenose mediji navode Eurostata, statističkog zavoda EU.

Zvanični podaci koje je Peking objavio u januaru slični su evropskim, a prema njima, trgovina Kine sa EU porasla je za 5,3 odsto u prošloj godini do obima 577 milijardi evra. Trgovinski deficit EU sa Kinom takođe je porastao, sa 165 milijardi evra na 181 milijardu.

Foto: Tanjug/AP

Iako su SAD i Velika Britanija i dalje najveća izvozna tržišta EU, trgovina sa obe zemlje značajno je opala, pokazuje statistika. Trgovina EU sa SAD zabeležila je pad uvoza za 13,2 odsto i pad izvoza za 8,2 procenta, saopštio je Eurostat.  

Osim pandemijom, transatlantska trgovina pogođena je serijom sporova koji su doveli do uvođenja carina na čelik i proizvoda kao što su francuski konjak ili američki motocikli Harley-Davidson. SAD su ostvarile obim trgovine sa EU od 556 milijardi evra (671 milijardu dolara), što je pad u odnosu na obim trgovine iz 2019. godine, koji je iznosio 618 milijardi evra (746 milijardi dolara).

Dok Brisel i Peking nastoje da prodube međusobne ekonomske veze nedavnim potpisivanjem investicionog sporazuma, nije jasno da li će (novi) predsednik SAD Džo Bajden preispitati američki pristup trgovini sa Evropom.

Foto: Tanjug/AP

Napori Brisela da intenzivira ekonomske veze sa Pekingom izazivaju zabrinutost među evropskim zakonodavcima i u civilnom društvu, navodi Politico. Procene Eurostata takođe pokazuju da je trgovina EU počela da se oporavlja tokom druge polovine prošle godine do te mere da je njen obim u decembru 2020. premašio obim iz istog meseca 2019. godine.  

Analitičari svetskog tržišta nagoveštavaju ukupni preokret i rast globalne trgovine za 7,6 odsto u tekućoj godini. Prema proceni stručnjaka londonskog IHS Markit, globalna trgovina opala je prošle godine za 13,5 odsto, a njen ukupni obim iznosio je 13.940 milijardi evra (16.400 milijardi dolara).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...