energetska kriza u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu

Kina zatražila veće isporuke struje od Rusije

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaSvetU fokusuVesti

30.9.2021 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina zatražila veće isporuke struje od Rusije Kina zatražila veće isporuke struje od Rusije
Ruska elektroprivreda Inter RAO saopštila je da je primila zahtev od Kine da poveća isporuke električne energije, pošto se druga svetska ekonomija bori sa... Kina zatražila veće isporuke struje od Rusije

Ruska elektroprivreda Inter RAO saopštila je da je primila zahtev od Kine da poveća isporuke električne energije, pošto se druga svetska ekonomija bori sa restrikcijama koje pogađaju industrijsku proizvodnju.

Kina se suočava sa deficitom električne energije u severnim provincijama i zatražila je od Rusije da poveća izvoz u te regione, rekao je portparol ruske državne kompanije Inter RAO, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Prema saopštenju ruske kompanije koja ima monopol za izvoz električne energije, razmatrano je značajno povećanje isporuka električne energije Kini, bez navođenja konkretnijih podataka.

Inter RAO je prošle godine smanjio izvoz električne energije u Kinu za 1,3 odsto na 3,06 milijardi kilovat-sati i na 1,25 milijardi kilovat-sati u prvoj polovini ove godine, što je pad od 7,2 procenta u odnosu na 2020. godinu.

Goldman Sachs se pridružio bankama koje su ovih dana smanjile prognozu rasta Kine za tekuću godinu zbog problema s kojima se ta zemlja suočava usled nestašice električne energije i predviđa da će druga najveća svetska ekonomija ove godine zabeležiti rast od 7,8 odsto umesto ranije prognoziranih 8,2 procenta.

Američka investiciona banka navodi da veliki zastoj industrijske proizvodnje izazvan nestankom struje znatno povećava „negativne pritiske“ na ekonomiju.

Procenjuje se da je restrikcijama električne energije pogođeno čak 44 odsto kineske industrijske aktivnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...