Politička neslaganja u istočnoj Aziji dolaze do izražaja

Kina želi pristup savezu transpacifičkog parterstva

BiznisBolji posaoSvetVesti

17.9.2021 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina želi pristup savezu transpacifičkog parterstva Kina želi pristup savezu transpacifičkog parterstva
Nastojeći da ojača svoj trgovinski uticaj, Kina je, kao druga najveća svetska ekonomija, podnela zahtev da se pridruži Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom... Kina želi pristup savezu transpacifičkog parterstva

Nastojeći da ojača svoj trgovinski uticaj, Kina je, kao druga najveća svetska ekonomija, podnela zahtev da se pridruži Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), potvrđeno je iz ministarstva trgovine ove zemlje.

Ministar trgovine Vang Ventao predao je kineski zahtev za pridruživanje sporazumu o slobodnoj trgovini u formi pisma novozelandskom ministru trgovine Demijenu O’Konoru (Damien O’Connor) saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine kasno sinoć, prenosi Reuters.

CPTPP je 2018. godine potpisalo 11 zemalja, uključujući Australiju, Kanadu, Čile, Japan i Novi Zeland.

Ovaj sporazum je ranije bio poznat pod nazivom Transpacifičko partnerstvo (TPP) i smatran je važnom ekonomskom protivtežom kineskom regionalnom uticaju.

Japan predsedava CPTPP-om ove godine, a njegovi predstavnici su rekli da će konsultovati sve zemlje članice da se izjasne o zahtevu Kine, mada nije rečeno u kom roku će se to dogoditi.

„Japan smatra da je potrebno utvrditi da li je Kina, koja je podnela zahtev za pridruživanje TE-11, spremna da ispuni izuzetno visoke standarde naše organizacije“, izjavio je jutros japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura.

TPP je bio ključan savez za strateški zaokret bivšeg američkog predsednika Baraka Obame (Barack Obama) prema Aziji, ali je njegov naslednik Donald Tramp (Donald Trump) povukao SAD iz tog sporazuma 2017. godine.

Pristupanje CPTPP-u bio bi veliki podsticaj za Kinu nakon prošlogodišnjeg pristupanja Sporazumu o slobodnoj trgovini 15-članog Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...