DŽEK MA U NEMILOSTI DRŽAVE

Kineska centralna banka u sukobu sa vlasnikom Ant Grupe

NovacPreduzetnikSvetVesti

24.4.2021 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineska centralna banka u sukobu sa vlasnikom Ant Grupe Kineska centralna banka u sukobu sa vlasnikom Ant Grupe
Kineska centralna banka pokušava da preuzme kontrolu nad podacima o potrošačkim pozajmicama kompanije Ant Gruop, čiji je vlasnik Džek Ma (Jack Ma). Peking želi... Kineska centralna banka u sukobu sa vlasnikom Ant Grupe

Kineska centralna banka pokušava da preuzme kontrolu nad podacima o potrošačkim pozajmicama kompanije Ant Gruop, čiji je vlasnik Džek Ma (Jack Ma).

Peking želi da umanji moć Ant grupe i njenog vlasnika, najpoznatijeg kineskog preduzetnika, koji je praktično nestao iz javnosti, otkako je u oktobru javno kritikovao državne banke i regulatore. Pomenuta kompanija bila je prinuđena da povuče svoju početnu ponudu od 37 milijardi dolara, koja je trebalo da bude najveća na svetu, prenosi FT.

Imajući to u vidu, Narodna banka Kine želi da Ant Group preda svoje podatke državi, pod kontrolom kreditne kompanije kojom bi upravljali bivši rukovodioci centralne banke, kako navode neimenovani izvori. Oni ističu da bi entitet služio drugim finansijskim institucijama, poput državnih banaka, koje se takmiče sa kreditnim operacijama fintech grupe.

Kineski juan
Foto: Shutterstock

Ant Grupa je insistirala da vodi novu kompaniju, ističu izvori i dodaju da je Narodna banka Kine smatrala da će pomenuta situacija dovesti do sukoba interesa. „Glavni prioritet je da se posao u potpunosti uskladi sa propisima“, navodi jedan od izvora i ističe da će uključivanje državne pomoći Narodnoj banci Kine da postigne taj cilj.

Narodna banka Kine je u januaru predstavila pravila koja nalažu kineskim kompanijama da dobiju odobrenje vlade pre nego što im se dozvoli da daju lične kreditne rejtinge. Za sada su izdate samo tri licence svim subjektima pod državnom kontrolom.

Zvaničnici Narodne banke Kine pozvali su rukovodioce Ant Group na sastanak 12. aprila, kada je grupi predloženo da aplicira za licencu. Ant je naknadno potvrdio da će to i učiniti. Vlasti su takođe naložile kompaniji da izvrši restrukturiranje i kaznile su ovog meseca kompaniju Alibaba, njenu sestrinsku grupu za e-trgovinu sa 2,8 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...