zabranjeni nastavni programi tokom raspusta

Kineska vlada uvodi takse za privatno vanškolsko obrazovanje

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

6.9.2021 18:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineska vlada uvodi takse za privatno vanškolsko obrazovanje Kineska vlada uvodi takse za privatno vanškolsko obrazovanje
Kineske vlasti su najavile da bi lokalni organi upravljanja trebalo da odrede naknade ustanovama za vanškolsko obrazovanje, koje nude obavezne obrazovne predmete, što je... Kineska vlada uvodi takse za privatno vanškolsko obrazovanje

Kineske vlasti su najavile da bi lokalni organi upravljanja trebalo da odrede naknade ustanovama za vanškolsko obrazovanje, koje nude obavezne obrazovne predmete, što je još jedan korak ka naporima ove zemlje da preuredi svoj privatni obrazovni sektor, prenosi Bloomberg.

Prema obaveštenju Nacionalne komisije za razvoj i reforme, lokalne samouprave treba da uspostave referentne takse u promenljivom opsegu. Povećanje cena sa standardnog nivoa biće ograničeno na 10 odsto, navodi se, a novi „cenovnik“ trebalo bi da bude objavljen do kraja 2021. godine.

Peking je u julu predstavio opsežnu reviziju svog privatnog obrazovnog sektora, zabranjujući ustanovama koje sprovode školske programe da ostvaruju profit ili prikupljaju novčana sredstva „spolja“. Takođe, zabranio je bilo kakvo sprovođenje školskog plana i programa tokom raspusta.

Kao posledica ove odluke, vrednosti akcija kompanija kao što su TAL Education Group, New Oriental Education & Technology Group i Gaotu Techedu Inc., nekada izuzetno dobro kotiranih na berzi, sve su redom počele da padaju. To je bio vrtoglavi preokret nakon što je privatni obrazovni sektor tokom prethodnih godina naglo porastao zbog snažne potražnje, pritom preuzimajući sredstva od kompanija koji se bave rizičnim kapitalom i javnim investiranjem.

Zvaničnici su napomenuli  da je cilj ovog programa,promovisanje ravnopravnosti i smanjenje tereta obrazovanja za decu. To se podudara sa naporima vlasti iz Pekinga da se poveća natalitet, dok se zemlja suočava sa demografskim izazovima. Nacionalna komisija je pozvala obrazovne institucije da učestvuju u prijavi ustanova koje naplaćuju časove i obrazovanje, dok lokalne vlasti organizuju i primenjuju nove standarde, piše Bloomberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...