nakon maksimuma postignutog u maju

Kineske fabričke cene beleže manji rast u junu

BankeNovacSvetU fokusuVesti

9.7.2021 18:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kineske fabričke cene beleže manji rast u junu Kineske fabričke cene beleže manji rast u junu
Kineske fabričke cene zabeležile su manji rast u junu, nego tokom 13-godišnjeg maksimuma zabeleženog u maju, piše Capital.com. U junu je kineski indeks cena... Kineske fabričke cene beleže manji rast u junu

Kineske fabričke cene zabeležile su manji rast u junu, nego tokom 13-godišnjeg maksimuma zabeleženog u maju, piše Capital.com.

U junu je kineski indeks cena proizvođača (PPI) porastao za 8,8 odsto na godišnjem nivou u poređenju sa devet procenata na godišnjem nivou u maju, pokazuju podaci objavljeni od strane kineskog Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS). Na mesečnom nivou, PPI je u junu porastao samo 0,3 odsto u poređenju sa 1,6 procenata u maju.

Sporiji tempo rasta uglavnom je bio posledica pada cena bakra i crnih metala, navodi NBS.

Unutrašnja politika

„Domaća politika obezbeđivanja ponude i stabilizacije cena u robnom sektoru pokazuje početne efekte, vodeći ka poboljšanju tržišne ponude i potražnje i usporavanju rasta cena industrijskih proizvoda“, izjavio je viši statističar u NBS Dong Lijuan.

Kina je brzo počela  da kontroliše cene u junu i oslobodila je zalihe iz državnih rezervi, kako bi stabilizovala robno tržište. „Inflacija cena proizvođača je opala u junu, dok je rast globalnih cena roba oslabio. Mislimo da je inflacija PPI već dostigla vrhunac“, istakao je viši kineski ekonomista u Capital Economicsu, Hulijan Evans-Pritčard (Julian Evans-Pritchard).

CPI podaci

NBS je objavila podatke kineskog indeksa potrošačkih cena (CPI) prema kojima su cene u junu porasle za 1,1% na godišnjem nivou, što je manje od 1,3 odsto u maju.

Prema Dong-u, na CPI je uticao pad cena svinjskog mesa, kao i svežeg povrća i voća. Osnovna inflacija, koja ne računa nestabilne cene hrane i energije, porasla je u junu na 0,9 odsto na godišnjem nivou.

„Inflacija potrošačkih cena je opala, zahvaljujući naglom padu cena svinjskog mesa. Mislimo da će inflacija CPI ove godine ostati ista“, objasnio je Pritčard iz Capital Economics.

Prošlog meseca, guverner kineske centralne banke Ii Gang rekao je da očekuje da će CPI biti 20% u 2021. godini, piše capital.com.

Tagovi
CENE KINA VESTI
  • SUNCOKRET

    29.4.2022 #1 Author

    Kad poskupi svetska cena energenata moraju da poskupe čak i kinezi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...