Ministarka rudarstva I energetike pozvala investitore iz druge svetske ekonomije

Kineske kompanije bi mogle da budu deo srpske energetske budućnosti

SrbijaVesti

12.10.2021 13:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kineske kompanije bi mogle da budu deo srpske energetske budućnosti Kineske kompanije bi mogle da budu deo srpske energetske budućnosti
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija ima odličnu saradnju sa kineskim kompanijama. Ona je na otvaranju online konferencije sa... Kineske kompanije bi mogle da budu deo srpske energetske budućnosti

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija ima odličnu saradnju sa kineskim kompanijama. Ona je na otvaranju online konferencije sa Kinom o saradnji u oblasti zelene energije rekla da su odnosi Srbije i Kine prijateljski i ekonomski uspešni. „Sve što smo uradili u prethodnom periodu u oblasti infrastrukture sigurna sam da možemo da ponovimo u oblasti energetike“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je Srbija svesna da mora da bude uključna u sve što će se dešavati u oblasti energetike na globalnom planu u narednim decenijama. „Delimo jednake ciljeve, a to je da budemo ekonomski uspešne i prosperitetne zemlje, sa energetskom bezbednošću bez koje nema privrednog razvoja, zbog čega je Srbija promenila sve svoje zakone u oblasti energetike i rudarstva“, rekla je ona.

Ministarka je istakla da Srbija želi da investicije u oblasti energetike dostignu one koje se sprovode u oblasti transportne infrastrukture. „Imamo odličnu saradnju s kineskim kompanijama i voleli bisno da ih vidimo mnogo više u oblasti energetike i zato ovo vidim kao prvi korak da pozovem kineske kompanije da ne razmišljaju samo o ulaganju u transport, već i u energetiku“, izjavila je Mihajliović.

Naglasila je da je cilj naše zemlje izgradnja novih kapaciteta, jer u prethodnih 30 godina nije napravljen ni jedan elektroenergetski kapacitet.

„Gradimo trenutno dva, jedan je vetropark, a drugi Kostolac B3, ali to svakako nije dovoljno za energetsku bezbednost. Naš cilj je realizacija našeg investicionog plana od 17 milijardi evra, što je prostor za kineske, srpske i sve druge kompanije koje žele da ulažu u oblast energetike. Prioritetne oblasti su izgradnja velikih hidroelektrana, ali i solarnih, elektrana na vetar i gasnih elektrana koje vidimo kao prelazni način ka energetskoj tranziciji“, navela je ministarka energetike Srbije.

Ponovila je da je cilj Srbije da do 2040. godine 40 odsto proizvedene struje bude iz obnovljivih izvora, a do 2050. godine potpuna ugljenična neutralnost i pozvala kineske komapanije da budu deo energetske politike Srbije u budućnosti.

  • Irina

    12.10.2021 #1 Author

    Eto lepih vesti za taj sektor

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...