KINESKI IZVOZ U AVGUSTU PREVAZIŠAO OČEKIVANJA Ostvaren trgovinski suficit od 58,93 milijarde dolara

SvetVesti

7.9.2020 11:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

KINESKI IZVOZ U AVGUSTU PREVAZIŠAO OČEKIVANJA Ostvaren trgovinski suficit od 58,93 milijarde dolara KINESKI IZVOZ U AVGUSTU PREVAZIŠAO OČEKIVANJA Ostvaren trgovinski suficit od 58,93 milijarde dolara
Kineski izvoz denominovan u dolarima prevazišao je očekivanja u avgustu, kada je porastao za 9,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, prema... KINESKI IZVOZ U AVGUSTU PREVAZIŠAO OČEKIVANJA Ostvaren trgovinski suficit od 58,93 milijarde dolara

Kineski izvoz denominovan u dolarima prevazišao je očekivanja u avgustu, kada je porastao za 9,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, prema podacima Generalne carinske uprave Kine. Mesečni rast kineskog izvoza bio je najbrži u poslednjih godinu i po dana.

Istovremeno, kineski uvoz u dolarima opao je u avgustu za 2,1 odsto u odnosu na avgust prošle godine, prenosi CNBC. Ekonomisti koji su učestvovali u anketi Reutersa predvideli su da će izvoz Kine u avgustu porasti za 7,1 odsto, nakon porasta od 2,1 odsto u julu.

Kada je reč o kineskom uvozu predviđanja ekonomista bila su da će se povećati za 0,1 odsto u avgustu, nakon pada za 1,4 odsto u julu. Kina je u avgustu zabeležila trgovinski suficit od 58,93 milijarde dolara, umesto prognoziranih 50,50 milijardi, dok je suficit u julu iznosio 62,33 milijarde dolara.

Prema naknadnim ocenama stručnjaka, iako se ukupna slika kineske trgovine popravila, podaci o uvozu ukazuju na slabljenje domaće potrošnje. S druge strane, jačanje izvoza tokom tri uzastopna meseca trebalo bi da podstaknu kineski ekonomski rast u drugoj polovini godine.

Podaci pokazuju da je Kina najviše uvozila sirovine, dok je uvoz mašina bio slab, što je doprinelo stručnoj oceni da je na sceni pesimizam u pogledu izgleda za finansiranje na bazi uvoza.

Tagovi
IZVOZ KINA UVOZ

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...