Ne vidi se kraj rasprave, ali ni radova na izgradnji glavne crnogorske saobraćajnice

Kinezi koji grade auto-put u Crnoj Gori ne odustaju od zahteva za dodatno plaćanje

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

9.4.2021 12:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kinezi koji grade auto-put u Crnoj Gori ne odustaju od zahteva za dodatno plaćanje Kinezi koji grade auto-put u Crnoj Gori ne odustaju od zahteva za dodatno plaćanje
Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), glavni izvođač radova na crnogorskom auto-putu tražio je od države produženje roka za završetak radova, ali... Kinezi koji grade auto-put u Crnoj Gori ne odustaju od zahteva za dodatno plaćanje

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), glavni izvođač radova na crnogorskom auto-putu tražio je od države produženje roka za završetak radova, ali i dodatna plaćanja. Na to, prema dosadašnjim nalazima nadzornog organa, nema pravo javlja crnogorska agencija Mina.

U izveštaju agencije, konstatuje se da je obrazloženje zahteva za dodatno plaćanje CRBC, jer je ugovorom predviđena naknada i za zakašnjenje „ukoliko je ono nastalo zbog događaja ili okolnosti koji utiču na projekat“.

O ovom zahtevu Kineza treba da se, kako je rečeno listu Dan u Ministarstvu kapitalnih investicija, izjasni nadzorno telo, odnosno glavni inženjer.

Rok za završetak radova na auto-putu istekao je još 30. septembra 2020.

“Podnošenjem potraživanja jedne ugovorne strane, zbog događaja odnosno okolnosti na strani druge ugovorne strane započinje ugovorna procedura u kojoj inženjer obavlja vrednovanje i utvrđivanje podnetih zahteva, nakon čega nezadovoljna strana zaštitu svojih prava može tražiti na ugovorom utvrđenim instancijama”, dodali su, u izjavi za Dan, nadležni  iz Ministarstva kapitalnih investicija.

U dosad završenim utvrđivanjima kineskih potraživanja, inženjer je utvrdio da CRBC nema pravo na opravdano produženje roka i dodatna plaćanja. Kinezi su zahtev za novim rokom i dodatnim plaćanjem dostavili još pre dolaska nove crnogorske vlade, početkom decembra 2020.

Za završetak radova potrebno je još 127,6 miliona. Vlada ima, tvrdi se u izveštaju lista Dan, sredstava za ove namene u budžetu, ali i mogućnost da taj iznos pozajmi.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija naveli su da je na temelju glavnog ugovora i zaključenih aneksa ugovorena cena od 867,9 miliona evra, odnosno po osnovu zaključenih aneksa oko 58 miliona, što je unutar predviđenog iznosa  od 10 odsto vrednosti ugovorene cene.  Cena 41 kilometra auto-puta prema osnovnom ugovoru bila je 809,6 miliona evra.

Kineska Exim banka dala je, za ove namene, kredit Crnoj Gori od 809 miliona dolara, a otplata glavnice počinje sredinom ove godine. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...