Vozovi koji jure

Kinezi ulažu astronomske cifre u moderne železnice

BiznisInfrastrukturaVesti

28.5.2021 13:15 Autor: Miljan Paunović 1

Kinezi ulažu astronomske cifre u moderne železnice Kinezi ulažu astronomske cifre u moderne železnice
Kina je za samo nekoliko godina uspela da napravi najdužu železničku mrežu na svetu, i da istovremeno ima i najbrže pruge na planeti. Najmnogoljudnija... Kinezi ulažu astronomske cifre u moderne železnice

Kina je za samo nekoliko godina uspela da napravi najdužu železničku mrežu na svetu, i da istovremeno ima i najbrže pruge na planeti.

Najmnogoljudnija zemlja na svetu je od neudobnih i sporih vozova sa početka ovog veka, uspela rapidno da proizvede super brze vozove koji jure po šinama ukupno dugim 37.900 kilometara i povezuju sve veće gradove.

Od navedenog broja kilometara pruge, polovina je napravljena u poslednjih pet godina. Očekuje se da će do kraja ove godine biti napravljeno još 3.700 kilometara pruge. Do 2035. godine Kina bi trebalo da ima 70.000 kilometara šina za superbrze vozove, piše Klix.ba.

Na većini železničkih linija vozovi dostižu brzinu do 350 kilometara na sat. To je promenilo način putovanja od grada do grada, odnosno okončalo je dominaciju avio-prevoza između velikih gradskih centara.

Kineska savremena železnica ima višestruki značaj. Ona je simbol ekonomske i rastuće tehnološke moći, nagle modernizacije i prosperiteta. Komunistička partija ove države i njen lider Si Đinping železnicu koriste i kako bi stvorili socijalnu koheziju, integrisali različite delove zemlje i ostvarili politički uticaj.

Do kraja prošle godine Kineska nacionalna železnica je imala više od 9.600 superbrzih vozova koji su dnevno saobraćali. Kinezi prave i prototipove superbrzih vozova koji dostižu brzinu i od 400 kilometara na sat. Pritom, Kina se železničkim saobraćajem povezuje i sa drugim državama.

Kinezi ne planiraju da stanu sa razvojem železničkog saobraćaja, uložiće još milijarde dolara za razvoj ovog vida transporta. Tehnološki planiraju da pomeraju granice i da proizvedu voz čija bi maksimalna brzina trebalo da bude neverovatnih 620 kilometara na sat.

Tagovi
BIZNIS KINA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...