Ekspedicija Endurance22 planirana za početak 2022. godine

Klimatske promene pomažu istraživanje Vedelovog mora

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

5.7.2021 19:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Klimatske promene pomažu istraživanje Vedelovog mora Klimatske promene pomažu istraživanje Vedelovog mora
Potonuće broda kojim je komandovao čuveni istraživač ser Ernest Šeklton (Sir Ernest Shackleton) jedna je od velikih pomorskih misterija. Njegov brod Istrajnost (Endurance) se... Klimatske promene pomažu istraživanje Vedelovog mora

Potonuće broda kojim je komandovao čuveni istraživač ser Ernest Šeklton (Sir Ernest Shackleton) jedna je od velikih pomorskih misterija. Njegov brod Istrajnost (Endurance) se zaglavio u ledu i potonuo 1915. godine. Gotovo da je bilo nemoguće istraživanje na dnu Vedelovog mora, zbog surovosti antarktičkog okruženja i „loših uslova“, kako ih je tada opisao Šeklton, koji je preživeo brodolom i spasao se, sa još 28 mornara.

Sada se planira velika naučna ekspedicija, koja je najavljena sa ciljem da locira, pregleda i snimi olupinu. Endurance22 će krenuti put svog cilja početkom sledeće godine.

Efekti klimatskih promena će olakšati posao naučnim istraživačima u ekspediciji, jer će otapanje leda olakšati prolazak njihovog broda, prenosi Guardian. Međunarodni tim naučnika sa iskustvom u proučavanju leda i klime biće na brodu, unapređujući znanje o antarktičkom okruženju.

Direktor ovog istraživanja Mensun Bond (Mensun Bound) bio je na čelu procene izdržljivosti 2019. godine, koja je prekinuta zbog ekstremnih vremenskih uslova, nakon što se podvodno vozilo zaglavilo ispod jednog ledenog brega.

Bond napominje da je globalno zagrevanje na Antarktiku „apsolutno poražavajuće“, ali i da je otapanje leda „poboljšalo šanse“ za otkrivanje olupine čuvenog broda.

Privatno finansiranu ekspediciju planirao je Fond za pomorsko nasleđe Foklandskih ostrva (FMHT), koji je organizovao uspešnu potragu za nemačkim ratnim brodovima potopljenim 1914. godine, tokom bitke u ovom južnom arhipelagu.

Brod za ekspediciju Endurance22, SA Agulhas II, pripada vladi Južne Afrike i zaploviće iz Kejptauna najverovatnije već u januaru, kada je na južnoj hemisferi leto, nakon dve godine opsežnog planiranja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...