Ekstremne vrućine, nestašica vode i peščane oluje mogu biti „Ahilova peta“ za Saudijsku Arabiju

Klimatske promene pretnja za proizvodnju nafte i gasa u svetu

EkologijaSvetU fokusuVesti

16.12.2021 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Klimatske promene pretnja za proizvodnju nafte i gasa u svetu Klimatske promene pretnja za proizvodnju nafte i gasa u svetu
Veliki deo svetskih rezervi nafte i gasa je pod pretnjom od porasta plime, oluja, poplava i ekstremnih temperatura izazvanih klimatskim promenama, saopštila je konsultantska... Klimatske promene pretnja za proizvodnju nafte i gasa u svetu

Veliki deo svetskih rezervi nafte i gasa je pod pretnjom od porasta plime, oluja, poplava i ekstremnih temperatura izazvanih klimatskim promenama, saopštila je konsultantska kuća za analizu rizika Verisk Maplecroft.

Vremenske neprilike mogle bi da utiču na vađenje oko 600 milijardi barela naftnog ekvivalenta što je 40 odsto svetskih rezervi nafte i gasa, a među najugroženijima su najveći proizvođači „crnog zlata“ Saudijska Arabija, Irak i Nigerija, navela je kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji u svom istraživanju, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Klimatske promene su udarile naftnu industriju ove godine, kada je ekstremno hladno vreme pogodilo glavni američki region za naftu, gas i preradu na obali Meksičkog zaliva, što je dovelo do dugih obustava rada i smanjene proizvodnje.

„Ovakvi događaji će postati sve češći i sve ekstremniji, i nanosiće još veće udarce toj industriji“, kaže Rori Klizbi (Rory Clisby) analitičar za životnu sredinu u Veliki deo svetskih rezervi nafte i gasa je pod pretnjom od porasta plime, oluja, poplava i ekstremnih temperatura izazvanih klimatskim promenama, saopštila je kuća Verisk Maplecroft.

Nešto više od 10 odsto svetskih komercijalnih rezervi nafte nalazi se u oblastima koje je konsultantska kuća ocenila kao ekstremno rizične, od čega je, kako se smatra, skoro trećina izložena visokom riziku.

Ekstremne vrućine, nestašica vode i peščane oluje mogu biti „Ahilova peta“ za Saudijsku Arabiju, vodećeg svetskog izvoznika nafte, otkrili su istraživači.

Afrički izvoznik broj dva, Nigerija, u kojoj su nalazišta nafte koncentrisana u pojasu rečnog sistema delte Nigera, pretnju predstavljaju suše i poplave, navodi se u istraživanju.

  • Tina

    16.12.2021 #1 Author

    Ako je ovakve ispucale zemlje sve vise, vrlo je zabrinjavajuce

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...