Vodeći proizvođač automobila pozvan na odgovornost zbog emisije štetnih gasova

Klimatski aktivisti podneli tužbu protiv kompanije Volkswagen

AutomobiliEkologijaLifestyleSvetVestiZdravlje

9.11.2021 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Klimatski aktivisti podneli tužbu protiv kompanije Volkswagen Klimatski aktivisti podneli tužbu protiv kompanije Volkswagen
Aktivistkinja za životnu sredinu Klara Majer (Clara Mayer) i predstavnici nemačkog ogranka međunarodne organizacije Greenpeace podneli su tužbu nemačkom sudu protiv svetskog lidera u... Klimatski aktivisti podneli tužbu protiv kompanije Volkswagen

Aktivistkinja za životnu sredinu Klara Majer (Clara Mayer) i predstavnici nemačkog ogranka međunarodne organizacije Greenpeace podneli su tužbu nemačkom sudu protiv svetskog lidera u proizvodnji automobila, grupacije Volkswagen (VW), optužujući ga da nije uradio svoj deo posla u borbi protiv klimatskih promena.

Pre pokretanja sudskog spora, tužitelji su kompaniji Volkswagen dali rok od osam nedelja da razmotri njihove zahteve, koji uključuju okončanje proizvodnje automobila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine i smanjenje emisije ugljenika do tog roka za najmanje 65 odsto u odnosu na nivoe iz 2018. godine, prenosi Reuters.

Iz kompanije su uzvratili da tužbe protiv pojedinačnih firmi ne smatraju adekvatnim rešenjem za rešavanje tog opšteg društvenog problema.

“VW se već jasno obavezao na Pariski klimatski sporazum iz 2015. godine i ima najambiciozniju strategiju elektrifikacije, s ulaganjem 35 milijardi evra u elektromobilnost do 2025. godine“, rekao je portparol VW-a još u septembru, kada je Greenpeace prvi put izneo svoje zahteve.

Sličnu tužbu su krajem septembra podneli lideri nemačke ekološke organizacije Deutsche Umwelthilfe protiv kompanija BMW i Daimler, pošto su obe prethodno odbacile zahteve da do 2030. godine okončaju proizvodnju automobila s pogonom na fosilna goriva i da naglo srežu svoju emisiju ugljenik-dioksida.

Tužbe su zasnovane na dve prethodne presude vezane za klimu – na nemačku presudu iz maja 2020. godine da ta zemlja nije uspela da zaštiti buduće generacije od posledica klimatskih promena, i na holandsku presudu iz istog meseca kojom je naftnoj kompaniji Shell naloženo da smanji svoje emisije, što je prvi put da je jedna privatna kompanija proglašena odgovornom za njen uticaj na klimu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...