Projekat u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije

Klinički centar Vojvodine dobija 1,9 miliona evra za obnovljive izvore energije

SrbijaVesti

2.12.2021 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Klinički centar Vojvodine dobija 1,9 miliona evra za obnovljive izvore energije Klinički centar Vojvodine dobija 1,9 miliona evra za obnovljive izvore energije
U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine (KCV) planira se instalacija ukupno 1,7 megavata (MW) kapaciteta obnovljivih izvora energije, kao i izgradnja fotonaponskog sistema 250 kilovata... Klinički centar Vojvodine dobija 1,9 miliona evra za obnovljive izvore energije

U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine (KCV) planira se instalacija ukupno 1,7 megavata (MW) kapaciteta obnovljivih izvora energije, kao i izgradnja fotonaponskog sistema 250 kilovata (kW), u okviru projekta Obnovljivi izvori energije za pametne zgrade i energetski samoodržive zdravstvene centre, univerzitete i druge zgrade javne namene.

Do sada je izgrađeno 30kW solarnih kolektora za pripremu tople vode i nabavljen je sistem za proizvodnju bio-dizela iz iskorišćenog jestivog ulja, piše Danas.

Ukupan budžet projekta iznosi približno 1.937.000 evra. Od toga su više od 1.600.000 evra bespovratna sredstva Evropske unije (EU).

Kako navode iz KCV, očekuje se ostvarenje značajne uštede energije za dnevne aktivnosti kliničkog centra.

Na ovaj način KCV će aktivno učestvovati u smanjenju emisije štetnih gasova i nastojati da svoj karbonski otisak svede na propisanu meru.

U projektu učestvuju i novosadski Fakultet tehničkih nauka, Kliničko bolnički centar Osijek, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija iz Osijeka i Univerzitet u Slavonskom Brodu.

Projekat se realizuje u okviru drugog poziva INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija. Svrha projekta je „da se prikažu inovativne tehnologije obnovljivih izvora energije u objektima javne namene, u cilju ostvarivanja uštede u potrošnji energije, povećanja energetske efikasnosti i obezbeđenja energetske sigurnosti institucija“, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...