Biznis.rs
KNEDLE IZAZVALE BUM U SRPSKOJ PRESTONICI Osnivači Ferdinand knedli za Biznis.rs otkrivaju kako su započeli posao sa tradicionalnom poslasticom KNEDLE IZAZVALE BUM U SRPSKOJ PRESTONICI Osnivači Ferdinand knedli za Biznis.rs otkrivaju kako su započeli posao sa tradicionalnom poslasticom

KNEDLE IZAZVALE BUM U SRPSKOJ PRESTONICI Osnivači Ferdinand knedli za Biznis.rs otkrivaju kako su započeli posao sa tradicionalnom poslasticom

Firme u fokusuIntervjuLifestyleMoja firmaPreduzetnikSrbijaU fokusuVestiZanimljivosti 20.10.20. 17:02 (Poslednja izmena 13.11.20. u 11:00) Julijana Vincan 14

Kada neko dolazi turistički u Beograd, neretko mu neko predloži da obavezno proba Ferdinand knedle. Iako su knedle mnogima asocijacija na bakinu kuhinju i tradicionalno jelo... KNEDLE IZAZVALE BUM U SRPSKOJ PRESTONICI Osnivači Ferdinand knedli za Biznis.rs otkrivaju kako su započeli posao sa tradicionalnom poslasticom

Kada neko dolazi turistički u Beograd, neretko mu neko predloži da obavezno proba Ferdinand knedle. Iako su knedle mnogima asocijacija na bakinu kuhinju i tradicionalno jelo sa šljivama koje vraća u detinjstvo, uz malo mašte, mnogo volje i svežu ideju, knedle su sada postale jedne od omiljenih, ali i modernih, poslastica srpske prestonice.

„Pripremanjem knedli za decu i ispunjavanjem njihovih želja, kako bismo dobili ono što oni vole, došli smo na ideju da osnujemo biznis. Spontano, u kućnim uslovima… Jedno ne voli šljivu, pa hoće omiljenu belu čokoladu kao punjenje, drugo bi nutelu. Jednom smo sebi hteli da olakšamo i kupimo knedle sa šljivama, pa posle i probamo zamrznute kojih je bilo u marketima. To je bilo daleko od ukusa na koji smo navikli spremajući ih kod kuće na tradicionalan način“, seća se Lana Nedeljković.

Prodavnica Ferdinand knedle
Foto: Ferdinand knedle

Od novembra 2016. godine, prva prodavnica počela je sa radom, a danas se u Ferdinand knedlama može uživati na tri lokacije u Beogradu.

Tokom proteklih godina, ovaj jedinstveni koncept postao je prepoznatljiv ne samo među Beograđanima, već i širom regiona. Imajući u vidu da je bilo u pitanju nešto staro, ali ipak skroz novo, bilo je potrebno dosta vremena, energije i ulaganja da bi se ideja sprovela u delo.

Ferdinand knedle
Foto: Ferdinand knedle

„Ni Nikola ni ja nismo iz sveta gastronomije, ali srećom imamo veliko iskustvo u firmama u kojima smo tada radili. Nikola prvenstveno u marketingu, a ja u prodaji. S obzirom na to da smo pripremu radili temeljno, ali paralelno sa svakodnevnim poslom, razvijanje našeg koncepta potrajalo je skoro tri godine. Tek kada smo usavršili i recepte i način funkcionisanja našeg poslovanja, bili smo spremni da tržištu ponudimo to što smo osmislili i u šta smo jako verovali”, objašnjava Nedeljković za Biznis.rs.

Ferdinand knedle su prva prodavnica u svetu specijalizovana za proizvodnju i pripremu knedli. Danas broje oko 15 slatkih ukusa i osam slanih. Za pripremu se, pored krompirovog testa, koriste samo sastojci bez dodatka veštačkih boja, aditiva i konzervansa. 

“Naši kupci su oduševljeni, jer smo smislili nešto originalno i jer smo od tako jednostavnog tradicionalnog recepta razvili jednu malu nauku oko pravljenja knedli. Koliko god na prvi pogled izgledalo lako, pravljenje knedli na tradicionalan način, ali sa modernim punjenjima je jako kompleksan posao. Ljudi su sada već navikli da će svaki put kada se vrate dobiti istu knedlu koja ih je oduševila prošli put”, kaže Nedeljković.

Ferdinand knedle u izlogu
Foto: Ferdinand knedle

Dodaje da im je kvalitet proizvoda najvažniji i da je to ono što se vidi i što ljudi znaju da cene i razlog zbog koga se stalno vraćaju.  

“Osim više ukusa slatkih knedli, među kojima su knedle sa pistaćima, marcipanom, malinom i slatkim sirom, čokoladom i višnjama, marahujom i divljom kupinom, orahom, koja je među omiljenijima, u ponudi imamo i slane knedle“, kaže Nedeljković i dodaje:

„One su priča za sebe, neočekivano su ukusne, jer ih ne zamišljamo tako dok ih ne probamo. Ljudi u svojim glavama imaju onu sa šljivama, pa nisu sigurni šta da očekuju kada pročitaju spanać mocarela, pršuta rukola ili meksička knedla. Treba samo probati, a onda skoro svaka poseta Ferdinand knedlama počinje degustacijom slanih”, sa osmehom pripoveda Nikola Nedeljković.

Isečene knedle raznih ukusa
Foto: Ferdinand knedle

Pandemija korona virusa je sve na neki način zatekla nespremne, pa i Ferdinand knedle. 

„Jednog momenta se skoro celo poslovanje oslanjalo na dostave. Tada smo se trudili da motivišemo ljude da kupuju ono što vole, da ih obradujemo i donesemo im knedle na kućnu adresu i tako prebrodimo te najteže trenutke bez otpuštanja radnika, a imamo ih 44“, navodi Nedeljković.

Kada je reč o godišnjim dobima, iako se čini da su knedle interesantnije zimi nego leti, Lana kaže da to nije slučaj i da to preterano ne utiče na njihovo poslovanje. Naglasila je da će se njihov biznis i dalje razvijati, kao i da je ovo tek početak.

Ferdinand knedle u izlogu
Foto: Ferdinand knedle

„Ferdinand knedle osmišljene su tako da prolaze kroz tri faze razvoja, a mi smo još uvek u prvoj fazi. Pred nama je još mnogo izazova i prostora za razvitak i širenje našeg brenda, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu“, zaključuje jedan od osnivača čuvenog brenda. 

Sve one koji smatraju da imaju dobru biznis ideju savetuje da pričaju o njoj, da misle o njoj, da urade temeljnu pripremu za to što žele da rade i da se posle toga ne plaše da se upuste u nepoznato i da počnu da žive svoju ideju. 

  • Snežana

    20.10.20. #1 Author

    Veoma su ukusne…

    Odgovori

  • Danijela

    20.10.20. #2 Author

    Savrsene knedele. Ko nije probao, obavezno mu preporucujem da proba. Moja omiljena je rafaelo.😃

    Odgovori

    • Sara

      4.11.20. #3 Author

      Savršena kombinacija ukusa, tradicije i modernog. Lepo je videti da u Srbiji ljudi plasiraju ovakve proizvode!

      Odgovori

  • Irina

    20.10.20. #4 Author

    Bravo za ideju prelepo stvarno

    Odgovori

  • Ljubica A

    21.10.20. #5 Author

    Odlična ideja!

    Odgovori

  • Zvezdana

    21.10.20. #6 Author

    I slatke i slane… Ne zna se koje su ukusnije, a samo testo knedle mekano, topljivo i prhko u isto vreme. BOŽANSTVENO!

    Odgovori

  • Nataly

    21.10.20. #7 Author

    Najbolje su. Kada je neko kreativan i radi ono što voli tada nema greške.

    Odgovori

  • Goca Bg

    21.10.20. #8 Author

    Odlicne su,za svaku preporuku…

    Odgovori

  • FBF

    22.10.20. #9 Author

    Pa da su prvi i jedini, nisu. Isto ponudu imate i u Banja Luci. U svakom slučaju dobra ideja. Ove u Beogradu nisam probao, ali one u Banja Luci su vrh. Verovatno da je to ista stvar, po izgledu i ukusima.

    Odgovori

  • Dragana

    22.10.20. #10 Author

    Jao jeste, sad su hit.

    Odgovori

    • Mdx

      28.10.20. #11 Author

      Obozavam… sjajni su

      Odgovori

  • Dux

    22.10.20. #12 Author

    Bravo za ideju pre svega, a knedle su im odlicne!

    Odgovori

  • Anna

    4.11.20. #14 Author

    Svi ih volimo. Ali ono što je vlasnica skromno prećutala jeste da su imali akciju za vreme vanrednog stanja da na kupljene 4 knedle oni poklanjaju dve starijim sugrađanima, na šest poklanjali su tri i nosili ih sugrađanima na kućnu adresu. To je zaista potez vredan pohvale. Svaka čast! Očekujemo nove ukuse

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *