KO SU NAJMOĆNIJE ŽENE NA SVETU? Na prvom mestu ponovo Angela Merkel

IzdvajamoLifestyleSvetVestiZanimljivosti

9.12.2020 10:32 Autor: Marko Miladinović 1

KO SU NAJMOĆNIJE ŽENE NA SVETU? Na prvom mestu ponovo Angela Merkel KO SU NAJMOĆNIJE ŽENE NA SVETU? Na prvom mestu ponovo Angela Merkel
Novoproglašena potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris (Kamala Harris) prva je zvezda ovogodišnje liste najmoćnijih 100 žena na svetu po časopisu Forbes. Naime, nijedna... KO SU NAJMOĆNIJE ŽENE NA SVETU? Na prvom mestu ponovo Angela Merkel

Novoproglašena potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris (Kamala Harris) prva je zvezda ovogodišnje liste najmoćnijih 100 žena na svetu po časopisu Forbes. Naime, nijedna “moćnica” pre nje nije uspela da ostvari svoju prvu pojavu na listi na tako visokoj, trećoj, poziciji.

Ispred Haris nalaze se samo višestruka šampionka, kancelarka Nemačke Angela Merkel i direktorka Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde).

Lista najmoćnijih 100 žena na svetu za 2020. godinu obuhvata pripadnice 30 nacija, a samo 10 ih se nalazi na državnim čelnim pozicijama. Preostala mesta na listi zauzimaju izvršne direktorke velikih kompanija, borci za prava ljudi, naučnice, umetnice…

Svakako je lista za ovu godinu dobrim delom oblikovana i pravovremenom reakcijom na pandemiju korona virusa, pa je tako Jasinda Ardern (Jacinda Ardern), premijerka Novog Zelanda koja je zagovarala strogo zatvaranje i policijski čas, kotirana na 32. mestu, a Tajvanska predsednica Cai Ingven (Tsai Ing-wen), poznata po sprovođenju programa striktnog praćenja kontakata zaraženih osoba, na 37. mestu. Tajvan je, iako ima 23 miliona stanovnika, do danas zabeležio samo sedam smrtnih slučajeva.

Forbes posebno ističe izjavu po kojoj će ove godinu zapamtiti norvešku premijerku Ernu Solberg, plasiranu na 52. mestu: „Demokratske države u kojima se poštuju prava ljudi i gde je ženama omogućeno da dosegnu vrhunske pozicije u društvu, takođe su zemlje koje su najbolje opremljene da dobro prođu kroz korona krizu“.

U prvih deset nalaze se i Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen, 4. mesto), Melinda Gejts (Melinda Gates, 5.), Nensi Pelosi (Nancy Pelosi, 7.), a mesto na listi najmoćnijih 100 žena na svetu našle su i TV voditeljka Opra Vinfri (Oprah Winfrey), pevačice Bijonse (Beyonce) i Rijana (Rihanna), engleska kraljica Elizabeta, direktorka MMF Kristalina Georgieva, kao i izvršna direktorka kompanije Facebook Šeril Sendberg (Sheryl Sandberg).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...