izveštaj o svetskoj sreći evropskih zemalja

Koja država je najsrećnija, a koja najbogatija?

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

21.6.2021 19:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Koja država je najsrećnija, a koja najbogatija? Koja država je najsrećnija, a koja najbogatija?
Analiza izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda za 2020. godinu pokazuje da je Češka Republika bogatija od Italije i Španije u pogledu BDP po glavi stanovnika... Koja država je najsrećnija, a koja najbogatija?

Analiza izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda za 2020. godinu pokazuje da je Češka Republika bogatija od Italije i Španije u pogledu BDP po glavi stanovnika i to prvi put od osnivanja te države 1993. godine, prenosi Expatz Cz.

Prethodna otkrića iz Izveštaja o svetskoj sreći za 2021. godinu u međuvremenu su pokazala da su nivoi sreće u Češkoj bili viši nego u Velikoj Britaniji ili Francuskoj 2020. godine. Dodatni podaci pokazali su da je češki životni standard viši od onih koji su usvojili evro, Slovačke i Slovenije.

Lukaš Kovanda (Lukáš Kovanda) iz Nacionalnog ekonomskog saveta češke vlade (NERV) i glavni ekonomista Triniti Banke (Trinity Bank)u nedelju su podelili izveštaje i povezane analize na serveru za trgovinu devizama FKSstreet.cz .

Ubrzo nakon toga, tvitovao ih je češki premijer Andrej Babiš (Andrej Babiš).

„Čestitam i zahvalјujem svim našim građanima“, piše Babiš.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, realni rast BDP u Češkoj je prošle godine pao na -5,6 odsto zbog ekonomskih efekata pandemije korona virusa.

Međutim, MMF očekuje da će se realni rast BDP u Češkoj oporaviti za 4,3 odsto 2021. godine, što bi predstavlјalo veći rast nego 2018. ili 2019. godine.

Stopa inflacije u Češkoj, zasnovana na cenama robe široke potrošnje, porasla je 3,2 procenta u 2020. godini (osmogodišnji maksimum), ali se predviđa da će porasti za skromnijih 2,3 odsto u 2021. godini.

Iako Međunarodni monetarni fond predviđa da će Italija i Španija zabeležiti sličan ekonomski oporavak kao Češka, obe njihove ekonomije bile su mnogo teže pogođene krizom. Italija je zabeležila pad realnog rasta BDP od osam odsto u 2020. godini, a Španija za 11 procenata.

U međuvremenu, u pogledu uslova na Svetskoj rang listi sreće, Češka je napredovala tokom protekle decenije i dostigla nove maksimume ove godine. Na rang listi za 2021, koja kombinuje ocene od 2018-2020. godine, Češka je čak bila iznad Sjedinjenih Američkih Država.

Kovanda stavlјa izvesnu perspektivu na rast Češke Republike tokom poslednje tri decenije.

„Da je neko u novembru 1989. rekao da će u roku od trideset godina Česi biti generalno srećnija nacija od Francuza – ne samo ekonomski, već i u društvu u celini – to bi se verovatno smatralo naučnom fantastikom“, piše on na FKSstreet.cz .

„Iako nismo sustigli Nemce u platama, pretekli smo Francuze u opštem zadovolјstvu. Možemo da slavimo. Ali razumno.“

Ekonomista pripisuje određenoj ličnosti u češkoj politici uspehe postignute u protekloj deceniji.

„Srećna godišnjica klјučnom arhitekti ovog uspeha!“, Kovanda piše na Tviteru. Bivši češki predsednik Vaclav Klaus juče je napunio 80 godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...