Rotkov "Br.7" prodat za 82,5 miliona dolara

Kolekcija Harija i Linde Maklou na aukciji kuće Sotheby premašila procenjenu svotu

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

16.11.2021 20:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kolekcija Harija i Linde Maklou na aukciji kuće Sotheby premašila procenjenu svotu Kolekcija Harija i Linde Maklou na aukciji kuće Sotheby premašila procenjenu svotu
Dela velikih umetnika poput Alberta Đankometija (Alberto Giacometti), Marka Rotka (Mark Rothko) i Saja Tvomblija (Cy Twombly) u vlasništvu Linde i Harija Maklou (Linda... Kolekcija Harija i Linde Maklou na aukciji kuće Sotheby premašila procenjenu svotu

Dela velikih umetnika poput Alberta Đankometija (Alberto Giacometti), Marka Rotka (Mark Rothko) i Saja Tvomblija (Cy Twombly) u vlasništvu Linde i Harija Maklou (Linda and Harry Macklowe) prodata su za svotu od 676 miliona dolara na aukciji kuće Sotheby u Njujorku.

Prodaja 35 remek-dela premašila je prvobitnu procenu Sotheby-a od 400 miliona dolara, pa kolekcija se smatra jednom od najskupljih prodatih putem aukcije.

Kako se navodi, Linda i Hari Maklou tokom svoje brakorazvodne parnice borili su se za vlasništvo nad određenim delima, te nisu mogli da utvrde tačnu vrednost pojedinih umetnina, što je navelo sudiju u Njujorku da stavi dela na aukciju, piše Financial Times.

Slike Agnes Martin i Filipa Gastona (Philip Guston) prodate su dvostruko skuplje u odnosu na njihovu prosečnu procenu, a rekord su postavila i dela Džeksona Ploka (Jackson Pollock), Roberta Irvina (Robert Irwin) i Majkla Hejzera (Michael Heizer), navodi se u podacima aukcijske kuće Sotherby.

Minimalistička slika Aganes Martin “Bez naslova #44” (“Untitled #44”) prodata je za 17,7 miliona dolara, uključujući takse. Polokovo apstraktno delo “Broj 17, 1951” iz serije Crnih slika dostiglo je cenu od 61 milion dolara, a “Br.7” („No.7“) Marka Rotka (Mark Rothko) iz 1951. godine, jedna od najpoznatijih slika ovog umetnika, prodata je za 82,5 miliona dolara.

Pre taksi, cena 35 pomenutih umetnina bila je 589,7 miliona dolara, što je suma koju će podeliti Linda i Hari Maklou. Ova aukcija je prvi od dva događaja kojima će biti okončana duga brakorazvodna parnica investitora u nekretnine i kolekcionarke umetnina.

Prodaja koja je kasnila zbog pandemije korona virusa dogodila se u pravom trenutku, jer tržište umetninama oživljava, posebno kada su u pitanju dela visoke vrednosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...