KOLIKO ĆE KOŠTATI VAKCINE PROTIV KORONA VIRUSA? Cene najtraženijeg leka razlikuju se i do deset puta

LifestyleSvetVestiZdravlje

17.11.2020 15:33 Autor: Marko Miladinović 2

KOLIKO ĆE KOŠTATI VAKCINE PROTIV KORONA VIRUSA? Cene najtraženijeg leka razlikuju se i do deset puta KOLIKO ĆE KOŠTATI VAKCINE PROTIV KORONA VIRUSA? Cene najtraženijeg leka razlikuju se i do deset puta
Za sada su potvrđene vesti o visokoj efikasnosti dve vakcine protiv korona virusa u završnoj fazi ispitivanja. U pitanju su vakcine farmaceutskih kuća Moderna... KOLIKO ĆE KOŠTATI VAKCINE PROTIV KORONA VIRUSA? Cene najtraženijeg leka razlikuju se i do deset puta

Za sada su potvrđene vesti o visokoj efikasnosti dve vakcine protiv korona virusa u završnoj fazi ispitivanja. U pitanju su vakcine farmaceutskih kuća Moderna i Pfizer-BioNTech, dok je ranije vodeća AstraZeneca-Oxford, posle trećeg reda kliničkih ispitivanja, morala da se vrati korak unazad u razvoju.

To su tek tri vakcine od više od 200 koliko ih je u ovom trenutku u razvoju širom sveta, navodi National Geographic.

Farmaceutski timovi se utrkuju ko će pre da proizvode „magičan lek“, i ostvari najveći profit zahvaljujući prenarudžbinama i nabavkama u okviru Covax međunarodnog programa pomoći, koji finansira Svetska zdravstvena organizacija.

Preko Covax programa trebalo bi da sve zemlje na svetu budu snabdevene vakcinama u nekom trenutku, ali nejasno je tačno kada i po kom principu otkupa.

Međunarodno udruženje Lekari bez granica (Medecins Sans Frontieres) izrazilo je bojazan zbog ovakve distribucije, u kojoj je moguće manipulisati nabavnim cenama.

Pored toga, postoje velike razlike u tehnologiji izrade, načinu skladištenja, pa na kraju, i u ceni proizvodnje vakcina koje se najčešće pominju u javnosti.

Igla u globusu na zaštitnoj maski za lice
Foto: Pixabay.com

Pa tako, vakcina koju udruženim snagama proizvode američki Pfizer i BioNTech ima 90 odsto uspešnosti, i mora da se primi u dve doze u rasponu od tri nedelje. Koštaće, prema prvim izveštajima oko 20 američkih dolara.

Ona mora da bude uskladištena na temperaturama od -70 Celzijusovih stepeni, što će svakako stvoriti glavobolju u logističkom smislu, a posebno u siromašnim zemljama koje nemaju specijalizovane skladišne kapacitete. U običnim frižiderima ona može da opstane najviše pet dana, prenosi CNBC.

Za razliku od nje, vakcina kompanije Moderna koštaće između 32 i 37 dolara po dozi, ali takođe mora da se primi u dve doze, u razmaku od četiri nedelje. Njena vakcina može da opstane mesec dana u kućnom frižideru.

I na kraju, AstraZeneka-Oxford već ima ugovorenih 1,3 milijarde porudžbina. Financial Times tvrdi da će koštati oko četiri dolara po dozi, te da će takođe morati da se primi iz dva puta.

Iza njih, u trećoj fazi razvoja nalaze se i ruska Sputnik V vakcina, za koju se kaže da ima 92 odsto uspešnosti u ovom trenutku, i za sada neutvrđenu cenu, kao i vakcina kompanije Johnson & Johnson, koja se od gorenavedenih razlikuje po tome što će morati da se primi samo jednom i što će, navodno, koštati oko deset dolara.

  • Tina

    17.11.2020 #1 Author

    Cena nije toliko ni bitna, mnogo je vaznije koliko je sigurna

    Odgovori

  • Gaga

    18.11.2020 #2 Author

    A kineska ce proci ispod zita…Mene ipak mnogo vise zanima sta znaci to sto ce se u Nemackoj pojaviti u martu, u Americi u aprilu, a kod nas pre kraja godine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...