Ulaganje u nekretnine jedan od najboljih načina da se osigura novac

Koliko kvadrata može da se kupi za milion dolara u Beogradu, a koliko u svetskim metropolama?

AnalizaNekretnineNovacSrbijaSvetU fokusuVesti

27.9.2021 12:57 Autor: Marija Jovanović 1

Koliko kvadrata može da se kupi za milion dolara u Beogradu, a koliko u svetskim metropolama? Koliko kvadrata može da se kupi za milion dolara u Beogradu, a koliko u svetskim metropolama?
Iako se često može čuti da je Beograd jedna od najskupljih evropskih metropola kada je reč o cenama nekretnina, izgleda da to baš i... Koliko kvadrata može da se kupi za milion dolara u Beogradu, a koliko u svetskim metropolama?

Iako se često može čuti da je Beograd jedna od najskupljih evropskih metropola kada je reč o cenama nekretnina, izgleda da to baš i nije tako, naročito kada je reč o nepokretnostima u kategoriji premium segmenta, koje su luksuzno opremljene, dobro obezbeđene i nalaze se na lokacijama koje su godinama pristupačne samo imućnijim kupcima.

Naime, jedna od vodećih globalnih konsultantskih kuća za nekretnine Knight Frank sa sedištem u Londonu, koja posluje već 125 godina, otvorila je kancelariju u Beogradu. Horaciu Floresku (Horatiu Florescu), predsednik i izvršni direktor ove kuće za Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku, Grčku i Srbiju, za Biznis.rs kaže da je Beograd jedno od najvažnijih tržišta u jugoistočnoj Evropi i da mnogi njihovi klijenti traže svoje buduće kancelarije u srpskoj prestonici, pa se samim tim njihov dolazak dugo čekao.

Šta može da se kupi za milion dolara?

Prema istraživanju ove konsultantske kuće, broj kvadrata koji može da se kupi za milion dolara, pre svega u premium segmentu nekretnina, varira u gradovima širom sveta. Tako se u Beogradu za ovu pozamašnu sumu može kupiti 330 kvadrata, u Monaku 15, u Njujorku 34, u Parizu i Beču tek nešto više od 40-ak kvadrata, u Rimu oko 60.

Objavljeno u The Wealth Report 2021
GradoviDržaveBroj kvadrata koji može da se kupi za milion dolara
MonacoMonaco15
Hong KongHong Kong SAR23
LondonUK31
New YorkUS34
GenevaSwitzerland35
SingaporeSingapore36
ParisFrance42
Los AngelesUS44
SydneyAustralia45
ShanghaiChinese Mainland50
TokyoJapan58
BeijingChinese Mainland62
BerlinGermany70
MiamiUS85
MelbourneAustralia87
MumbaiIndia106
IstanbulTurkey112
DubaiUAE165
Cape TownSouth Africa202
Sao PauloBrazil252

Izvor: Knight Frank The Wealth Report 2021

Kako napominje Floresku, kada je reč o Beogradu, prilikom obračunavanja je korišćena prosečna cena za premium stambene objekte, a ne najveća, koja u pojedinim projektima može da dostigne i 7.000 evra po kvadratnom metru. 

Takođe, objašnjava naš sagovornik, istraživanje The Wealth Report 2021. pokazuje da će se broj pojedinaca ultra visoke neto vrednosti – UHNWI (tačnije, oni pojedinci sa ultra visokim neto bogatstvom, sa 30 miliona dolara i više) širom sveta povećati za 27 odsto u narednih pet godina (do 2025.), tako će broj takvih stanovnika porasti na 663.483. U istom periodu, uprkos pandemiji, broj milionera u svetu porašće za 41 odsto.

Dodatne lokacije
GradoviDržaveBroj kvadrata koji može da se kupi za milion dolara
St TropezFrance29
ZurichSwitzerland36
CannesFrance42
ViennaAustria41
SeoulSouth Korea50
LausanneSwitzerland51
FrankfurtGermany58
RomeItaly64
MoscowRussia83
AthensGreece85
AucklandNew Zealand70
VancouverCanada74
BangkokThailand91
HoustonUS93
MadridSpain101
PerthAustralia102
DublinIreland109
ProvenceFrance109
BrisbaneAustralia109
TorontoCanada124
Gold CoastAustralia126
EdinburghScotland154
NairobiKenya712
BelgradeSerbia330
ManilaPhilippines314

Izvor: Knight Frank The Wealth Report 2021

Stranci traže nekretnine uglavnom na ekskluzivnim lokacijama

Komentarišući cene nekretnina koje u Srbiji beleže konstantan rast uprkos pandemiji, Floresku objašnjava da cene stanova rastu zbog većih cena osnovnog građevinskog materijala i inflacije.

„Ulaganje u nekretnine jedan je od najboljih načina da se osigura novac, posebno kada visoka inflacija pokuca na vrata. Zbog toga svi koji imaju određenu svotu novca ili štednju počinju da ulažu u nekretnine, lokacije, građevinske poslove i slične aktivnosti kako bi zaštitili vrednost svog novca. Mi predviđamo da će se ovaj trend nastaviti, uprkos pandemiji“, navodi Floresku za naš portal.

Na pitanje koliko su stranci zainteresovani za kupovinu nekretnina u Srbiji, koje lokacije i vrste nepokretnosti ih najviše zanimaju, naš sagovornik objašnjava da većina stranaca kupuje stanove u Beogradu i to uglavnom na ekskluzivnim lokacijama.

„Veliki broj stranaca kupuje stanove u Beogradu. Većina njih je iz Izraela, Belgije, Italije, UAE i Kine. Predmet njihove kupovine su uglavnom veliki stanovi (trosobni i veći) koji mogu dobro da se izdaju porodicama sa decom, poput stanova u kondominijumima ili u ekskluzivnim delovima Beograda, poput Dedinja i Senjaka. Skoro sve internacionalne škole nalaze se u ova dva dela Beograda, a takođe je i bezbednost na visokom nivou, pa se nekretnine u ovim krajevima jako dobro iznajmljuju“, zaključuje Floresku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...