Plan je da se privuku investicije iz Slovačke

Kompanija „Heneken“ planira da zaposli 100 radnika

SrbijaVesti

1.11.2021 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanija „Heneken“ planira da zaposli 100 radnika Kompanija „Heneken“ planira da zaposli 100 radnika
Predstavnicima 18 slovačkih kompanija predstavljeni su detalji razgovora koje je srpski šef diplomatije Nikola Selaković imao sa slovačkim premijerom i ministrom spoljnih poslova, kao... Kompanija „Heneken“ planira da zaposli 100 radnika

Predstavnicima 18 slovačkih kompanija predstavljeni su detalji razgovora koje je srpski šef diplomatije Nikola Selaković imao sa slovačkim premijerom i ministrom spoljnih poslova, kao i dogovorom da se naredne godine organizuje ozbiljan poslovni forum dve zemlje, prenosi RTS.

„Imamo kvalitetnu radnu snagu, pametne IT stručnjake, dobru infrastrukturu, nisku jezičku barijeru, a investitorima dodeljujemo ličnog referenta za administrativne procedure“, duga je lista dobrih razloga za poslovanje u Srbiji koje je u Bratislavi predočio srpski šef diplomatije.

„I prvi rezultat je Pismo o namerama kompanije ‘Heneken’, koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih komponenti, a koje se sada u Srbiji uvoze. Kompanija je predala pismo, za početak ima nameru da zaposle oko 100 radnika“, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Ministar veruje da postoji šansa da se mnogi naši ljudi koji su u talasima odlazili da rade u Slovačku posle njenog ulaska u Evropsku uniju, sada vrate u Srbiju. Plan je da privučemo kompanije u kojima rade da biznis presele u našu zemlju. Slovaci veliki adut Srbije vide u sporazumima o slobodnoj trgovini sa Evropskom, Evroazijskom unijom, Ruskom Federacijom, Turskom, CEFTA-om.

„Poboljšana je investiciona klima u Srbiji, posebna prednost su sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa različitim delovima sveta, zbog čega je interesantna ulagačima. U Slovačkoj postoji i interesovanje za ulaganje u izgradnju aerodroma u Kragujevcu“, napominje Luka Parizek, predsednik Saveta izvoznika Slovačke.

O saradnji Srbije i Slovačke mnogo govori i odnos prema za nas važnoj svetinji – Srpskom vojničkom groblju u Velikom Međeru koje čuva uspomenu na oko 6.000 civila i vojnika koji su stradali između 1914. i 1918. godine u obližnjem austrougarskom logoru. Groblje u Velikom Međeru je, posle Zejtinlika, najveći memorijal srpskim borcima iz Velikog rata u inostranstvu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...