Darko Pervan ukrupnjava drvnu industriju u Hrvatskoj

Kompanija Pervanovo preuzela vinkovačku Spačvu

BerzaNovacRegionVesti

2.6.2021 08:50 Autor: Marko Miladinović 0

Kompanija Pervanovo preuzela vinkovačku Spačvu Kompanija Pervanovo preuzela vinkovačku Spačvu
Vodeći hrvatski fond za upravljanje rizičnim kapitalom, Quaestus Private Equity, prodao je paket od 75,8 odsto akcija vinkovačke drvno-prerađivačke industrije Spačva biznismenu Darku Pervanu,... Kompanija Pervanovo preuzela vinkovačku Spačvu

Vodeći hrvatski fond za upravljanje rizičnim kapitalom, Quaestus Private Equity, prodao je paket od 75,8 odsto akcija vinkovačke drvno-prerađivačke industrije Spačva biznismenu Darku Pervanu, odnosno njegovoj grupi Pervanovo Invest.

Preciznije, Zagrebačka burza je objavila da je kompanija Pervanovo, članica Pervanovo Invest, preuzela ukupno 98,6 odsto vlasništva u Spačvi, najvećim delom od fonda Quaestus, dok je preostalu količinu akcija otkupila od HPB i fonda MWM 1.

Hrvatski mediji prenose da su pregovori o prodaji Spačve trajali nekoliko meseci, a pre toga se uglavnom govorilo o poljskom proizvođaču podnih obloga Barlineku kao glavnom favoritu za preuzimanje.

Hrvatsko-švedski biznismen Darko Pervan, vlasnik je i kompanije Bjelin, koja se u Bjelovaru i Ogulinu bavi proizvodnjom takođe podnih obloga, a kupio je i pogon otočanskog Furnira.

„Najvažniji razlog zašto smo preuzeli Spačvu je to što je njena proizvodnja komplementarna s onom Pervanovo grupe i zbog toga je ta akvizicija samo prirodni nastavak našeg poslovanja“, rekao je za Lider član Uprave Bjelin Stjepan Vojinić.

U medijima iz Hrvatske nije se pojavila informacija o cenama paketa koji su trgovani, no informacije sa Zagrebačke burze govore da su akcije Spačve u poslednjem trgovanju preko Burze imale vrednost od 45 kuna po komadu.

Spačva je imala, kao i veći deo drvne industrije u regionu, uspešnu 2020. godinu, koja se nastavila i u prvom kvartalu ove godine sa 8,6 miliona evra prihoda i 3,4 miliona evra dobiti.

SPAČVA d.d.

Duga 181, 32100 Vinkovci, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
33.112.194,37 (2020)
Broj zaposlenih:
833 (2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...