Kapitalne akcije beleže međugodišnji rast od 24 odsto

Kompanije izdavanjem dugova i uzimanjem zajmova prikupile oko 12 biliona dolara

BankeBerzaFirme u fokusuNovacSvetU fokusuVesti

28.12.2021 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanije izdavanjem dugova i uzimanjem zajmova prikupile oko 12 biliona dolara Kompanije izdavanjem dugova i uzimanjem zajmova prikupile oko 12 biliona dolara
Nakon što su stimulansi centralnih banaka pomogli globalnom tržištu, kompanije su 2021. prodajom akcija, izdavanjem dugova i uzimanjem novih zajmova prikupile rekordnih 12,1 bilion... Kompanije izdavanjem dugova i uzimanjem zajmova prikupile oko 12 biliona dolara

Nakon što su stimulansi centralnih banaka pomogli globalnom tržištu, kompanije su 2021. prodajom akcija, izdavanjem dugova i uzimanjem novih zajmova prikupile rekordnih 12,1 bilion dolara.

Do kraja godine ostalo je još nekoliko dana, a povlačenje gotovine je poraslo skoro 17 odsto u odnosu na 2020. godinu, koja je sama po sebi bila istorijska, i za četvrtinu iznad svote iz 2019, pre pandemije korona virusa, navodi Financial Times, oslanjajući se na podatke firme Refnitiv data.

Neverovatna brzina kojom su prikupljena sredstva pokazuje koliko u mnogim delovima sveta, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, lako doći do pet biliona dolara.

Kompanije poput proizvođača električnih automobila Rivian i južnokorejskog e-commerce biznisa Coupang prikupile su ogromne svote novca, koje su im omogućile da izađu na berzu.

Potpisano je i više kredita čija se vrednost meri u desetinama i stotinama milijardi, uključujući i one za finansiranje spajanja medijske kompanije Discovery sa WarnerMedia, ogrankom AT&T, i oporavak transportne kompanije Kansas City Southern, koju je preuzelo preduzeće Canadian Pacific.

Banke su objavile i neverovatno velike programe kupovine obveznica, a njihovo pokretanje od Federalnih rezervi i Evropske centralne banke dovelo je do istorijskog pada cena obveznica, piše Financial Times.

U kombinaciji sa neverovatnim svotama koje su prošle kroz finansijski sistem, okruženje je postalo veoma povoljno za kompanije koje su tragale za novim investitorima i zajmodavcima.

Dok je prodaja korporativnih obveznica više klase usporila i u Evropi i u SAD, pomama za prodajom rizičnih obveznica signalizirala je da je ukupna prodaja pala za tri odsto, odnosno do 5,5 biliona dolara. To se delimično promenilo kada je porasla aktivnost u oblasti privatnog kapitala, pre svega kada su firme kao što su KKR, Blackstone i Apollo počele da uzimaju pozajmice preko kreditnih tržišta kako bi finansirale akvizicije ukupne vrednosti 1,1 bilion dolara.

Prodaja rizičnih obveznica porasla je 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu do nivoa od oko 650 milijardi dolara, a broj pozajmica teško zaduženim kompanijama se udvostručio do nivoa od 614 milijardi dolara, navodi se u analizi firmi Refinitiv Data i S&P Global’s Leveraged Commentary & Data.

Kapitalne akcije premašile su rekordne nivoe, pa je njihova ukupna vrednost iznosila 1,44 biliona dolara, što predstavlja međugodišnji rast od 24 odsto.

Po prvi put u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, više novca je podignuto za akvizicije posebne namene nego za inicijalne javne ponude (IPO). Osiguranja su, nakon nezavidnog prvog kvartala, zadržala sporiji tempo i sa stabilnim prilivom blanko čekova u poslednjim mesecima dostigla vrednost od 152 milijarde dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...