KORONA BUKTI U REGIONU Uvode se nove restriktivne mere, u Hrvatskoj oboren crni rekord, 748 zaraženih za dan

RegionVesti

14.10.2020 11:09 Autor: Marija Jovanović 1

KORONA BUKTI U REGIONU Uvode se nove restriktivne mere, u Hrvatskoj oboren crni rekord, 748 zaraženih za dan KORONA BUKTI U REGIONU Uvode se nove restriktivne mere, u Hrvatskoj oboren crni rekord, 748 zaraženih za dan
Broj obolelih u regionu raste, a mnoge zemlje u komšiluku zbog pogoršane epidemiološke situacije pooštravaju mere za suzbijanje korona virusa. Od rekordnih 748 novozaraženih... KORONA BUKTI U REGIONU Uvode se nove restriktivne mere, u Hrvatskoj oboren crni rekord, 748 zaraženih za dan

Broj obolelih u regionu raste, a mnoge zemlje u komšiluku zbog pogoršane epidemiološke situacije pooštravaju mere za suzbijanje korona virusa.

Od rekordnih 748 novozaraženih u Hrvatskoj, u Zagrebu je pozitivno čak 211 osoba, pokazuju najnoviji podaci Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Novim merama kafićima i restoranima u Hrvatskoj zabranjen je rad nakon ponoći, svi gosti moraju da nose maske svuda sem za stolom, a jedna od novosti su i korona redari koji su dužni da osiguraju ugostiteljski objekat, prenose hrvatski mediji.

Devojka nosi masku u kafiću i gleda u telefon
BeoFoto: Tanjug/Nikola Anđić

„Vlasnik objekta dužan je da osigura sprovođenje mera u svom objektu, on mora da osigura da gosti nose maske. Ako odbiju, odnosno, ako to ne učine, kaznu će platiti vlasnik objekta“, objasnio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Damir Trut za RTL.

Prema novim preporukama, razmak između stolova u svim ugostiteljskim objektima mora biti najmanje tri metra, razmak između gostiju najmanje metar i po, zabranjeno je stajanje i stajaća mesta, kao i igranje i podijumi za igru.

Slovenija odlučuje o uvođenju novih mera

Sa prosekom od 120 novozaraženih dnevno na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje u Sloveniji je ispunjen najvažniji kriterijum za aktiviranje dodatnih restriktivnih mera, izjavio je u utorak predstavnik slovenačke vlade Jelko Kacin.

O kojim merama je tačno reč u okviru trećeg paketa mera predviđenog za narandžasti korona alarm, biće odlučeno na današnjoj sednici vlade, najavio je Kacin.

Zaštitne maske i ljudi na ulici
Foto: Pixabay.com

U te mere spada uvođenje vanrednog stanja na nivoima od opštine do regiona, opšta zabrana za posete bolnicama i drugim institucijama, zatvaranje barova, restorana i teretana, prenosi Tanjug pozivajući se na agenciju STA.

Vlada bi takođe mogla da uvede pravilo da samo jedan klijent može da bude uslužen u frizerskim salonima i salonima lepote, kao i da zabrani održavanje verskih ceremonija i venčanja u nekim opštinama.

Upozorenja i u Republici Srpskoj

I u Republici Srpskoj i Federaciji BiH upozoravaju na poštovanje mera zaštite.

Direktor Instituta za javno zdravlje Republike Srpske Branislav Zeljković upozorio je na pogoršanu epidemiološku situaciju, a kao najveće probleme naveo je privatna druženja i nepoštovanje propisanih mera.

Testiranje na korona virus
Foto: Tanjug

Krizni štab Federacije BiH upozorio je na poštovanje naredbi koje su na snazi, a koje podrazumevaju obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštovanje distance od minimalno dva metra, kao i na otvorenom, ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...