KORONA KRIZA SMANJILA PRODAJU AUTOMOBILA U SRBIJI ZA 25 ODSTO Građani sve više kupuju mopede i motocikle

AutomobiliLifestyleSrbijaVesti

21.12.2020 10:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

KORONA KRIZA SMANJILA PRODAJU AUTOMOBILA U SRBIJI ZA 25 ODSTO Građani sve više kupuju mopede i motocikle KORONA KRIZA SMANJILA PRODAJU AUTOMOBILA U SRBIJI ZA 25 ODSTO Građani sve više kupuju mopede i motocikle
Zbog epidemije korona virusa, trgovci kako polovnih tako i novih automobila ove godine imaće pad prodaje u odnosu na prethodnu, pokazala je analiza portala... KORONA KRIZA SMANJILA PRODAJU AUTOMOBILA U SRBIJI ZA 25 ODSTO Građani sve više kupuju mopede i motocikle

Zbog epidemije korona virusa, trgovci kako polovnih tako i novih automobila ove godine imaće pad prodaje u odnosu na prethodnu, pokazala je analiza portala polovniautomobili.com urađena na osnovu podataka prikupljenih u saradnji sa „CUBE Team“.

Od januara do novembra ove godine u Srbiji je prvi put registrovano, odnosno prodato, oko 128 hiljada polovnih automobila, što je za osam odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, kad je za isti period taj broj iznosio nešto više od 139 hiljada automobila.

Kako se ističe u istraživanju, nakon drastičnog pada prodaje tokom vanrednog stanja i prvog talasa korona virusa, poslednjih meseci je ipak registrovan oporavak tržišta polovnih automobila.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Kad je reč o novim vozilima, pad je značajno veći. Kako se ističe u istraživanju, od januara do novembra ove godine prodaja novih putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila pala je za 25 odsto u odnosu na prvih 11 meseci 2019. godine.

U posmatranom periodu ove godine prodato je blizu 24 hiljade novih automobila, dok je prošle godine u istom periodu prodato više od 31 hiljade novih automobila.

Kad je reč o polovnim automobilima, u 2020. godini najviše su se kupovali, odnosno prodavali, polovni automobili između 2005. i 2007. godišta, a zatim oni koji su proizvedeni 2004. i 2008. godine.

U ovoj godini, kao i ranijih godina, kupci su najviše tražili polovne automobile sa dizel motorom. Čak 71 odsto prodatih su dizelaši, a 26 odsto benzinci. Takođe, najviše prodatih automobila je sa Euro 3 (42 odsto) i Euro 4 motorima (32 odsto).

Najprodavanije marke polovnjaka su: Volkswagen, Opel, Peugeot, Audi i Renault.

Foto: Pixabay.com

Što se tiče novih automobila (podaci su za prvih 11 meseci 2020.), najviše je prodato Škoda (3.446), zatim slede Fiat (1.907), Renault (1.717), Toyota (1.242) i Hyundai (1.131).

Kupci su najviše birali sledeće modele: Škoda Octavia, Renault Clio, Fiat Tipo, Škoda Fabia, Fiat 500L, Opel Astra, Škoda Superb, Dacia Sandero, Toyota Yaris i Hyundai Tucson.

Za razliku od kupaca polovnih, kupci novih vozila su najviše bili zainteresovani za automobile sa benzinskim agregatima, a tek 0,15 odsto kupaca se odlučilo za električni automobil.

U istraživanju se posebno ukazuje da je novonastala situacija zbog epidemije korona virusa očigledno uticala na to da jedan broj građana promeni svoje navike, pa je tako od ukidanja vanrednog stanja zabeležen veliki rast prodaje novih mopeda, a naročito novih motocikala.

U odnosu na prethodnu godinu, u prvih deset meseci ove godine prodaja mopeda skočila je za 12 odsto, a motocikala za čak 69 procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...