KORONA PROMENILA NAČIN POSLOVANJA Mnoge firme preorjentisale proizvodnju, oporavak 2021, ocenjuju u PKS

AnalizaIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

13.9.2020 14:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KORONA PROMENILA NAČIN POSLOVANJA Mnoge firme preorjentisale proizvodnju, oporavak 2021, ocenjuju u PKS KORONA PROMENILA NAČIN POSLOVANJA Mnoge firme preorjentisale proizvodnju, oporavak 2021, ocenjuju u PKS
Privreda i kompanije u celom svetu, pa i u Srbiji, suočile su se sa velikim teškoćama zbog krize izazvane pandemijom. Mnoge firme bile su... KORONA PROMENILA NAČIN POSLOVANJA Mnoge firme preorjentisale proizvodnju, oporavak 2021, ocenjuju u PKS

Privreda i kompanije u celom svetu, pa i u Srbiji, suočile su se sa velikim teškoćama zbog krize izazvane pandemijom. Mnoge firme bile su prinuđene da se prilagode novonastalim uslovima i da preorijentišu proizvodnju kako bi smanjile gubitke i održale poslovanje.

Firme koje su bile u mogućnosti da proizvedu zaštitne maske, jednokratne mantile, kombinezone, kape i kaljače i posteljinu, sredstva za dezinfekciju ili da se preusmere na online prodaju i usluge, uspele su da kroz krizni period prođu bez većih posledica, navode u Privrednoj komori Srbije.

Foto:Privredna komora Srbije

Međutim, privredni subjekti usmereni na ugostiteljski i turistički sektor, kao i oblast tekstilne industrije, našli su se u velikim problemima.

Preorijentacija poslovanja ne može da zameni osnovnu delatnost, jer ona prevashodno služi da se pokriju gubici, iskoriste poslovne prilike u datom trenutku, sačuvaju zaposleni i da se prođe kroz krizu sa što manje posledica, smatra Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Sledeće godine očekuje se, po svim istraživanjima i predviđanjima, značajan oporavak privrede, kao i da se firme vrate osnovnim delatnostima“, ističe Stanić.

Daniel Karmann/dpa via AP

Kompanija, koje su uspešno preorijentisale poslovanje, najviše je tekstilnoj i prehrambenoj industriji, ali ima ih i u sektoru metalske industrije, kao i u uslužnim delatnostima. Tekstilci su pravili maske, kombinezone, specijalnu obuću, metalski sektor- dezinfekcione tunele, a neke firme proizvođači alkoholnih pića preorijentisali su se na sredstva za dezinfekciju.

U uslužnim delatnostima, neka preduzeća u oblasti putničkog transporta prešla su na prevoz radnika, ugostiteljski objekti na dostavu hrane, a neki smeštajni kapaciteti preuređeni su u poslovni prostor, pokazuje analiza PKS.

Foto: Pexels.com

Pandemija je teško pogodila zanatske pivare koje 90 odsto proizvodnje plasiraju u restorane i kafiće, a dodatno opterećenje predstavljalo je i smanjenje izvoza, otkazivanje festivala i drugih događaja.

Mali proizvođači mlečnih i drugih proizvoda na početku pandemije trpeli su zbog zatvaranja pijaca i prestanka rada ugostiteljskih objekata, ali se situacija stabilizovala početkom turističke sezone i ponovnim otvaranjem restorana i kafića.

Iako su mnogobrojne tekstilne kompanije uspešno preorijentisale proizvodnju, dosta njih je imalo problem sa plasmanom. Deo kolekcije proleće-leto ostao je u magacinima, gde čeka novu sezonu, dok su i proizvođači sportske opreme pretrpeli gubitke zbog prekida gotovo svih sportskih takmičenja. Procene su da je tokom prolećne i letnje sezone pad prodaje tekstilnih proizvoda bio između 30 i 40 odsto.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Privreda Srbije je relativno dobro podnela teret krize, koja još traje, procenjuju u PKS. Sačuvana je zaposlenost i likvidnost privrednih subjekata što je ključno za održavanje ekonomske baze. Tome je doprinela Vlada Srbije sa dva paketa mera ekonomske podrške privredi i privatnom sektoru.

Suština programa ekonomske podrške jeste da se premosti kriza do naredne godine kada se očekuje oporavak globalne ekonomije, pa samim tim i privrede Srbije„, zaključio je Bojan Stanić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...