Prepolovljena prodaja pojedinih industrijskih proizvoda

Korona smanjila proizvodnju veša, čarapa…

SrbijaVesti

3.4.2021 10:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Korona smanjila proizvodnju veša, čarapa… Korona smanjila proizvodnju veša, čarapa…
Tokom prošle pandemijske godine najveći pad industrijske proizvodnje među proizvodima koji se inače dosta prodaju, zabeležen je kod nekoliko grupa prehrambenih proizvoda i odevnih... Korona smanjila proizvodnju veša, čarapa…

Tokom prošle pandemijske godine najveći pad industrijske proizvodnje među proizvodima koji se inače dosta prodaju, zabeležen je kod nekoliko grupa prehrambenih proizvoda i odevnih predmeta, kao što su pekarski proizvodi, veš, čarape.

U Privrednoj komori Srbije pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za Tanjug kažu da je najviše opala proizvodnja pamučnog veša i to za 78 odsto, zatim kupaćih gaća i kostima, za 46,6 procenata.

Kod odevnih predmeta, smanjena je i proizvodnja sintetičkih hulahop čarapa i dokolenica, za 10,1 odnosno 8,1 odsto, te sokni za 9,2 procenta.

Kada je o hrani reč, upadljivo je smanjena proizvodnja pšeničnih peciva i to 31,3 odsto, dok je proizvodnja smrznutih pekarskih proizvoda bila manja za 5,6 procenata.

Manje je proizvođena i mineralna voda i to za 11,3 odsto.

Što se izvoza tiče, podaci RZS pokazuju da se među proizvodima čiji je izvoz prošle godine bio veći od 30 miliona evra, izdvaja koža čiji je pad izvoza skoro prepolovljen i iznosio je 45,9 odsto.

Slede kancelarijske mašine sa padom izvoza za 43,6 odsto, valjani proizvodi 41,1 odsto, ulja od nafte i minerala 33,9, delovi mašina, mašine i uređaji za niskogradnju 28,1, putnički automobili 27,3 te bakar, gde je zabeležen pad izvoza za 26,2 procenta.

Na ovoj listi je i obuća sa padom izvoza od 16,6 odsto, kao i čarape, rukavice, šalovi, ešarpe, gde je pad iznosio 15,2 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...