KORONA USPORILA TRŽIŠTE NEKRETNINA U SLOVENIJI Među stranim kupcima najviše državljana Srbije i susednih zemalja

NekretnineNovacRegionVesti

11.8.2020 10:30 Autor: Ljiljana Begović 0

KORONA USPORILA TRŽIŠTE NEKRETNINA U SLOVENIJI Među stranim kupcima najviše državljana Srbije i susednih zemalja KORONA USPORILA TRŽIŠTE NEKRETNINA U SLOVENIJI Među stranim kupcima najviše državljana Srbije i susednih zemalja
Do 15. jula u Sloveniji je registrovano oko 10.800 ugovora o kupoprodaji nekretnina, čija je ukupna vrednost nešto manja od 770 miliona evra. U... KORONA USPORILA TRŽIŠTE NEKRETNINA U SLOVENIJI Među stranim kupcima najviše državljana Srbije i susednih zemalja

Do 15. jula u Sloveniji je registrovano oko 10.800 ugovora o kupoprodaji nekretnina, čija je ukupna vrednost nešto manja od 770 miliona evra.

U odnosu na drugu polovinu 2019. godine, broj zaključenih transakcija kupovine i prodaje i njihova ukupna vrednost smanjili su se za oko 40 odsto. U odnosu na prvo polugodište 2019. godine, broj transakcija bio je manji za 40 procenata, a njihova vrednost za 45 odsto, objavila je Geodetska uprava.

Prema nepotpunim podacima, u prvoj polovini ove godine cene stanova u Sloveniji porasle su za tri odsto u odnosu na drugu polovinu 2019, za sedam procenata u odnosu na prvo polugodište lane i za 11 odsto u odnosu na prvu polovinu 2018. godine. Po prvi put, prosečna cena stana na nivou cele države premašila je granicu od 1.900 evra po kvadratnom metru, piše portal Seebiz.

Foto:Pexels.com

Treba napomenuti da je deo statističkog povećanja prosečne cene na nacionalnom nivou u prvoj polovini 2020. godine, takođe, posledica većeg udela Ljubljane, gde su cene stanova najviše, u ukupnom broju stambenih transakcija. Prema preliminarnim podacima, udeo Ljubljane u ukupnom broju uzetih transakcija (ukupna veličina uzorka) povećao se s uobičajenih 25 procenata na gotovo 30 posto.

Udeo stranih kupovina i prodaje stambenih nekretnina u Sloveniji poslednjih je godina manje ili više stabilan. U okviru  toga povećava se udeo kupovine kupaca sa mešovitim državljanstvom. U periodu od 2017. do 2019. godine, kao i obično, među prvih pet najčešćih stranih kupaca stambenih nekretnina u Sloveniji bili su državljani susednih zemalja, s izuzetkom Mađarske, te građani Nemačke i Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...