Britanski soj virusa otkriven u 94 države

Koronom u svetu zaraženo više od 110 miliona ljudi

SvetVesti

17.2.2021 11:04 Autor: Ljiljana Begović 2

Koronom u svetu zaraženo više od 110 miliona ljudi Koronom u svetu zaraženo više od 110 miliona ljudi
Prema podacima sajta Worldometers.com, korona virusom širom sveta do sada je zaraženo više od 110 miliona ljudi, dok je 2,4 miliona pacijenata izgubilo život.... Koronom u svetu zaraženo više od 110 miliona ljudi

Prema podacima sajta Worldometers.com, korona virusom širom sveta do sada je zaraženo više od 110 miliona ljudi, dok je 2,4 miliona pacijenata izgubilo život. Više od 84,9 miliona zaraženih osoba oporavilo se od posledica Covid-19.

Najviše zaraženih korona virusom registrovano je u Sjedinjenim Američkim Državama – više od 28 miliona, kao i najviše umrlih, skoro 500.000. Takođe, SAD su prve na svetu i po broju vakcinisanih protiv korona virusa.

Izvor:ourworldindata.org

Kada je reč o stopi vakcninacije na 100 stanovnika, Izrael je na prvom mestu na svetu sa više od 78 odsto, slede UAE, Velika Britanija, Srbija i SAD.

Izvor:ourworldindata.org

Prema istraživanjima najviše neželjenih dejstava izaziva vakcina „Astra-Zeneka“

Prema Saveznoj službi za bezbednost u zdravstvu Austrije, najviše neželjenih efekata izazivaju cepiva kompanije „Astra-Zeneka“ – u 14,9 slučajeva na 1.000 vakcina.

Poređenja radi, kod „Pfizer“ vakcine to je slučaj kod 3,79 slučajeva, a kod „Moderne“ 5,71. Neželjeni efekti bili su pretežno slabe prirode – glavobolja, temperatura, umor, bolovi na mestu uboda, bol u mišićima, mučnina, groznica.

Kod vakcine „Astra-Zeneke“ povišena temperatura prijavljena je kao najčešći neželjeni efekat.

Uskoro četvrta vakcina na tržištu EU

Američka farmaceutska kompanija Johnson&Johnson predala je zahtev za odobrenje svog cepiva protiv korona virusa u Evropskoj uniji, saopštila je Evropska agencija za lekove, dodajući da se odluka očekuje u martu.

Ovo cepivo koje se prima samo u jednoj dozi, biće četvrto odobreno u EU ako dobije zeleno svetlo agencije.

Laboratorijsko ispitivanje
Foto: Tanjug/AP

Britanski soj otkriven u 94 države sveta

Visokozarazni soj korona virusa, koji se u septembru pojavio u Velikoj Britaniji, tokom prošle nedelje otkriven je u još osam zemalja, pa je ukupan broj država koje su prijavile britanski soj skočio na 94, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kada je reč o južnoafričkom soju, registrovan je u još dve države, pa je broj zemalja koje su otkrile na svojoj teritoriji ovaj soj sada 46, prenosi CNN .

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...