ANALOGNO UNOŠENJE PODATAKA O VAKCINACIJI MOŽE BITI OZBILJAN PROBLEM

Kovid pasoš je moguće falsifikovati

EUVesti

2.5.2021 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kovid pasoš je moguće falsifikovati Kovid pasoš je moguće falsifikovati
Prema pisanju nemačkih medija, planirani sertifikat o evropskoj vakcinaciji protiv korone, veoma je lako falsifikovati. Kako se ručno unose podaci o vakcinaciji, a na... Kovid pasoš je moguće falsifikovati

Prema pisanju nemačkih medija, planirani sertifikat o evropskoj vakcinaciji protiv korone, veoma je lako falsifikovati.

Kako se ručno unose podaci o vakcinaciji, a na kojim se zasniva Covid pasoš, mnogi građani EU mogli bi, ukoliko nađu dobru vezu, dobiti ovaj dokument i ukoliko nisu vakcinisani. Federalno ministarstvo zdravlja Nemačke priznaje da u čitavom ovom postupku postoji ozbiljan sigurnosni jaz, piše nemački Welt am Sonntag.

„Potreban je poseban oprez prilikom provere analognih zapisa o vakcinaciji. To se odnosi i na način unošenja podataka u evidenciju digitalnih vakcinacija“, kažu u Federalnom ministarstvu zdravlja Nemačke.

Udruženje hakera Chaos Computer Club (CCC) odgovornost za otvoreni jaz u bezbednosti vidi u ponašanju Federalnog ministarstva zdravlja. Prilikom upisa u planirane obrasce potvrde o vakcinaciji,  nema zaštite od falsifikatora, konstatuje portparol CCC Matija Marks.

 „To je moglo bolje da se reši – hologramskim nalepnicama ili korišćenjem reljefnog papira, odnosno materijalima koji mogu da se nabave jednostavnim klikom na Amazonu“, kažu u CCC.

Ministar zdravlja Nemačke, Jens Špan (Jens Spahn) najavio je prošle nedelje da će digitalni sertifikat o vakcinaciji biti dostupan pre kraja juna. U susret tome, neophodno je izmeniti Zakon o zaštiti od infekcija.

Tagovi
NEMAČKA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...