Prognoze kažu da će budžetski deficit biti manji, a ekonomski oporavak veći od planiranog

Krajem zime svi penzioneri će dobiti po 20.000 dinara

SrbijaVesti

2.8.2021 07:55 Autor: Marko Miladinović 0

Krajem zime svi penzioneri će dobiti po 20.000 dinara Krajem zime svi penzioneri će dobiti po 20.000 dinara
U ovoj godini očekuje se rast bruto društvenog proizvoda Srbije od oko sedam procenata, dok će budžetski deficit biti manji od planiranog. Zbog dobrih... Krajem zime svi penzioneri će dobiti po 20.000 dinara

U ovoj godini očekuje se rast bruto društvenog proizvoda Srbije od oko sedam procenata, dok će budžetski deficit biti manji od planiranog. Zbog dobrih rezultata, država će svim penzionerima moći da u februaru, najkasnije u martu 2022. godine, isplati po 20.000 dinara.

Pre toga, penzije će verovatno biti povećane, izjavio je u intervjuu za dnevnik RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je istaknuto, za isplatu ovih bespovratnih sredstava neće biti nikakvog posebnog prijavljivanja.

„Hoćemo da se penzionerima odužimo, jer su uvek razumeli državu“, objasnio je Vučić.

Vučić je naveo da je Srbija u junu i julu ostvarila suficit od 60 milijardi dinara, a ukupno u prvih sedam meseci ove godine ostvareni suficit je 198 milijardi, iako je prethodno rebalansom bio predviđen „višak u kasi“ od tek 38,5 milijardi, što su odobrili MMF i Skupština Srbije .

Objasnio je i da će, kada se saberu prošla i ova godina, Srbija imati rast plus šest odsto, što, kako tvrdi, neće imati niko u Evropi. „To znači da ćemo u ove dve godine zajedno biti najuspešniji na kontinentu, a samo ove godine među prve tri po stopi rasta“, dodaje Vučić.

Predsednik Srbije je, govoreći o do sada najavljivanoj pomoći građanima, najavio da će penzionerima od 20. do 22. septembra biti isplaćeno po 50 evra, a svi građani će sredinom novembra dobiti po 30 evra. Uoči praznika, između 13. i 15. decembra, svim punoletnim građanima biće isplaćeno još po 20 evra.

Najavio je i povećanje minimalca. „Naša ideja je da minimalac bude 35.012 dinara, više od 300 evra“, naveo je predsednik.

Očekuje da će prosečna plata početkom sledeće godine biti 613 evra.

Upitan za sudbinu radnika fabrike Geox u Vranju, Vučić je izjavio da su u toku pregovori sa jednom turskom i tri nemačke kompanije. „Gotovo svi će biti zaposleni. Dovešćemo investitore i ljudi će moći da rade. To ćemo rešiti do kraja godine“, rekao je Vučić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...