oštećeni nezaposleni za 12 miliona evra

Krali novac sa francuskih bankovnih računa

SvetVesti

24.6.2021 18:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Krali novac sa francuskih bankovnih računa Krali novac sa francuskih bankovnih računa
Službenici francuske Nacionalne žandarmerije (Gendarmerie Nationale) i izraelske policije (mştrţ yşrʼl) uhapsili su pripadnike organizovane kriminalne grupe koja je organizovala sofisticiranu šemu prevara, a... Krali novac sa francuskih bankovnih računa

Službenici francuske Nacionalne žandarmerije (Gendarmerie Nationale) i izraelske policije (mştrţ yşrʼl) uhapsili su pripadnike organizovane kriminalne grupe koja je organizovala sofisticiranu šemu prevara, a šest osoba privedeno je na različitim lokacijama u Francuskoj, prenosi Europol.

Veruje se da je ova kriminalna grupa oštetila Francusku za iznos od 12 miliona evra naknade za nezaposlene zbog Covid-19, koristeći isplatu  dobijenu od 3.600 kompanija. Novac sa francuskih bankovnih računa odmah je prebačen u inostranstvo i razmenjen u virtualne valute.

Glavni osumnjičeni, 30-godišnji francusko-izraelski državljanin i njegova supruga, uhapšeni su u Replonges-u (Francuska) nadomak Švajcarske granice, dok su pokušavali da pobegnu u Ženevu i uhvate let za Tel-Aviv koji je bio rezervisan u poslednjem trenutku. Sat vremena kasnije, službenici Centralne kancelarije Žandarmerije za borbu protiv ilegalnog rada (OCLTI) i Odeljenja za istraživanje Tuluza (SR Tuluz) izvršili su pretres na nekoliko adresa širom Pariza i njegovih predgrađa kako bi se pronašlo mesto na kome se verovalo da je sakrivena velika suma novca.

Gotovina je pronađena iste večeri na privatnom parkingu u 19. arondismanu Pariza. Ukupno je otkriveno 1.765.630 evra i 3.420 evra gotovine skrivenih u vatrootpornim i vodootpornim vrećama. Na istom mestu je pronađena je i torbica sa tri luksuzna sata u vrednosti od 230 000 evra i nakitom u vrednosti od 30 000 evra. Pored ovih zaplena, francuske vlasti su povratile preko 6,2 miliona evra na bankovnim računima u vlasništvu ove kriminalne grupe.

Paralelno sa akcijama u Francuskoj, izraelska policija preduzela je akcije protiv pripadnika te iste kriminalne grupe, koja se nalazi u Izraelu. Uhapšen je saučesnik, a u gradu Netanija pronađen je kol centar za koji se veruje da je korišćen za organizovanje ovih velikih prevara. Ovom prilikom zaplenjeni su telefoni i visokotehnološki IT uređaji.

Podrška Europola bila je ključna za uspeh ovog slučaja:

Europol Evropski centar za finansijski i ekonomski kriminal (EFECC) izvršio je finansijsku analizu detaljno opisujući šemu koju su kriminalci koristili za pranje prihoda stečenih kriminalom. On je izvršio i analizu praćenja kripto imovine.

Europol je organizovao dva operativna sastanka kako bi okupio nacionalne istražitelje da bi se pripremili za akcioni dan. Od tada je Europol kontinuirano pružao obaveštajne podatke za podršku terenskim istražiteljima.

Specijalisti Europola bili su raspoređeni u Parizu sa ciljem da pruže podršku francuskim vlastima u tokom akcije.

Ova operacija izvedena je u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv krivičnih pretnji (EMPACT), piše Europol.

  • Tina

    24.6.2021 #1 Author

    Dobro je da su ih uhvatili, za primer drugima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...