KRIZA SPUŠTA CENU ZLATA, dolar i nafta takođe u padu

BerzaIzdvajamoNovacSvetVesti

26.3.2020 07:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KRIZA SPUŠTA CENU ZLATA, dolar i nafta takođe u padu KRIZA SPUŠTA CENU ZLATA, dolar i nafta takođe u padu
Američki dolar je nastavio u četvrtak silazni trend na tržištima valuta zbog agresivnog ublažavanja monetarne politike Federalnih rezervi, cene nafte su takođe na nizbrdici,... KRIZA SPUŠTA CENU ZLATA, dolar i nafta takođe u padu

Američki dolar je nastavio u četvrtak silazni trend na tržištima valuta zbog agresivnog ublažavanja monetarne politike Federalnih rezervi, cene nafte su takođe na nizbrdici, a popuštaju i cene zlata što je neuobičajeno u kriznim vremenima.

Dolarski indeks, koji prati kretanje američke prema korpi šest vodećih svetskih valuta, spustio se u četvrtak ujutru na 100,78 poena sa nivoa u sredu od 101,55 bodova, javlja Rojters.

Dolar je oslabio prema japanskom jenu za 0,4 procenta na 110,70 jena u odnosu na prethodni dan kada se trgovao na nivou od 111,15 jena za dolar. Evro je ojačao prema američkoj valuti sa nivoa u sredu od 1,0795 dolara na 1,0915 dolara u četvrtak. Nasuprot tome, australijski dolar je zabeležio gubitak i zaključio trgovanje u padu prema američkom rivalu za 0,6 odsto, na 0,5924 dolara, a prema jenu je pao za 1,0 procenat.

Cene nafte su skliznule u četvrtak jer je strah od pada tražnje nadjačao optimizam investitora u pogledu podsticajnih ekonomskih paketa koje donose vlade širom sveta. Američka “laka”nafta WTI je potonula za 30 centi na 24,19 dolara po barelu, a cena fjučersa severnomorske nafte “brent” je pala za 0,5 odsto, na 27,26 dolara.

Gubitak vrednosti beleži i zlato jer su, kako kažu analitičari, investitori povećali prodaje kako bi došli do gotovinskih sredstava zbog neizvesnosti vezanih za pitanje koliko će “koronakriza” trajati. Cena zlata je pala za 0,7 posto na 1.602 dolara po unci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...