KRIZNI PAKETI SLOVENAČKE I HRVATSKE VLADE Milijarde evra podrške privredi i društvu

EUIzdvajamoRegionVesti

25.3.2020 09:00 Autor: Vladimir Jokanović 2

KRIZNI PAKETI SLOVENAČKE I HRVATSKE VLADE  Milijarde evra podrške privredi i društvu KRIZNI PAKETI SLOVENAČKE I HRVATSKE VLADE  Milijarde evra podrške privredi i društvu
Slovenačka vlada pripremila je paket ekonomske podrške u vrednosti dve milijarde evra za potrebe održanja privrednih aktivnosti tokom krize izazvane pandemijom korona virusa. Mere... KRIZNI PAKETI SLOVENAČKE I HRVATSKE VLADE  Milijarde evra podrške privredi i društvu

Slovenačka vlada pripremila je paket ekonomske podrške u vrednosti dve milijarde evra za potrebe održanja privrednih aktivnosti tokom krize izazvane pandemijom korona virusa.

Mere predviđaju kreditne garancije za kompanije, otkup potraživanja preduzeća, sufinansiranje socijalnih davanja, privremenu  osnovnu zaradu za samozaposlene i vanredni dodatak za penzionere, prenosi Tanjug.

Premijer Slovenije Janez Janša rekao je da su mere preduzete da bi se očuvala radna mesta i opšte funkcionisanje društva tokom krize. Mere će biti na snazi do 31. maja, a po potrebi i duže, naveo je Janša. On je rekao da će penzioneri sa primanjima manjim od 700 evra dobiti poseban dodatak u iznosu 130 – 300 evra, a taj iznos će im biti uplaćen 15. aprila.

Vlada Hrvatske predstavila je paket mera koji je namenjen očuvanju proizvodnje, zaposlenosti i radnih mesta u uslovima izazvanim pandemijom korona virusa, a reč je o sumi 30 milijardi kuna ili četiri milijarde evra.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković predstavio je paket ii objasnio da su tri „horizontalne“ mere usmerene na pomoć privredi i najavio beskamatno odlaganje javnih davanja preduzećima koja teško posluju.

„To znači da nema poreza na dohodak, dobit i doprinose za penzijsko i zdrvastveno osiguranje“, naveo je Plenković u obraćanju javnosti. On je istakao da je pomenuta mera planirana za prva tri meseca, a po potrebi za još tri.

Druga mera je namenjena očuvanju zaposlenosti i predviđa finansiranje 100 odsto troškova neto minimalne plate za zaposlene, dok je treća mera usmerena na očuvanje likvidnosti i radnog kapitala mikro, malih i srednjih preduzeća. Ona predviđa grejs period u trajanju 12 meseci  i veoma niske kamate.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...