KROZ DVE GODINE REPUBLIKA SRPSKA IMAĆE PRVU VETROELEKTRANU Najveće takvo postrojenje u BiH

EkologijaRegionU fokusuVesti

4.12.2020 18:00 Autor: Julijana Vincan 0

KROZ DVE GODINE REPUBLIKA SRPSKA IMAĆE PRVU VETROELEKTRANU Najveće takvo postrojenje u BiH KROZ DVE GODINE REPUBLIKA SRPSKA IMAĆE PRVU VETROELEKTRANU Najveće takvo postrojenje u BiH
Počela je izgradnja prve vetroelektrane u Republici Srpskoj, na području opštine Nevesinje. Kako je najavljeno, „Grebak“ će biti najveći na području BiH, a investitori... KROZ DVE GODINE REPUBLIKA SRPSKA IMAĆE PRVU VETROELEKTRANU Najveće takvo postrojenje u BiH

Počela je izgradnja prve vetroelektrane u Republici Srpskoj, na području opštine Nevesinje. Kako je najavljeno, „Grebak“ će biti najveći na području BiH, a investitori iz Nemačke će uložiti 130 miliona KM. Priključivanje na mrežu se očekuje do kraja 2022. godine.

Vetroelektrana će biti instalisane snage 66 megavata i imaće godišnju proizvodnju oko 180 gigavat sati. Pojedinačno turbine su 6,6 megavata.

„Jedna turbina proizvodi godišnje toliko energije, da može snabdevati oko 4.500 domaćinstava, skoro celo Nevesinje. Visina turbina je 102 metra i težine 300 tona čelika, a elise su raspona 155 metara, te je najveći problem transport tih elisa, ali će biti primenjena najnovija tehnologija“, izjavio je izvršni direktor Vetroelektrane „Grebak“, Miralem Čampara, a prenosi RTRS.

Vetrenjače
Foto: Pixabay.com

Kako je saopšteno, ova vetroelektrana će bitno uticati na strukturu ukupno proizvedene električne energije u Republici Srpskoj, odnosno, na povećanje obima energije koja se dobija iz obnovljivih izvora.

Ministar energetike i rudarstva Srpske, Petar Ðokić, naglasio je da postoje planovi za izgradnju i drugih vetroparkova na području RS, a prvi koje je moguće graditi su Vetropark „Hrgud“ na području opštine Berkovići, kao i Vetropark „Trusina“ na području Nevesinja.

Dodaje se da će „Grebak“ biti završen za dve godine i da će biti priključen na dalekovod Mostar – Nevesinje.

„Ova energija ide na tržište. Vlada Republike Srpske nema obaveze da subvencioniše, niti da prihvata ovu energiju“, naveo je Čampara i dodao da će biti izgrađeno i oko devet kilometara pristupnih puteva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...