KUPOVINA DRŽAVNIH OBVEZNICA Južna Afrika treća zemlja koja preduzima iste mere

SvetVesti

26.3.2020 14:31 Autor: Julijana Vincan 0

KUPOVINA DRŽAVNIH OBVEZNICA Južna Afrika treća zemlja koja preduzima iste mere KUPOVINA DRŽAVNIH OBVEZNICA Južna Afrika treća zemlja koja preduzima iste mere
pixabay KUPOVINA DRŽAVNIH OBVEZNICA Južna Afrika treća zemlja koja preduzima iste mere

Centralna banka Južne Afrike počela je da kupuje državne obveznice ove srede, kako bi pokušala da odblokira napeta lokalna tržišta novca, jer je većina industrijske privrede u Africi krenulo sa tronedeljnim stopiranjem rada, kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

Južnoafrička banka rezervi saopštila je da je njen cilj pokretanja kupovine obveznica „obezbeđivanje likvidnosti i podsticanje nesmetanog funkcionisanja domaćih finansijskih tržišta“. Dodato je i da će o visini i ročnosti otkupa obveznica odlučivati CBJA, saznaje Bloomberg.

Ovo je treća po redu centralna banka koja preduzima mere za smirivanje tržišta, koje je destabilizovano usled proglašenja pandemije.

Centralna banka Kolumbije odlučila je da potroši oko 25 milijardi dolara kako bi otkupila dužničke instrumente, koje su izdale privatne kreditne institucije sa rokom dospeća do tri godine. Centralna banka Brazila saopštila je da će uložiti 240 milijardi dolara likvidnosti u svoj finansijski sistem kroz niz mera kao što su smanjivanje obaveznih rezervi i kredita banaka, iako je to na kratko zaustavilo kupovinu imovine.

Kolumbija i Poljska su prošle nedelje preduzele slične mere. Filipini su takođe najavili da planiraju kupovinu državnih obveznica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...