Nema dodatnih poreskih opterećenja

Kupovina stana za kriptovalute u Beogradu

Hi-techLifestyleNekretnineNovacSrbijaVesti

7.7.2021 17:55 Autor: Marko Miladinović 3

Kupovina stana za kriptovalute u Beogradu Kupovina stana za kriptovalute u Beogradu
„Dunavska trilogija“ je projekat stambenog kompleksa u izgradnji u zemunskoj Pregrevici, koji je pre nekoliko dana napravio svojevrstan marketinški uspeh, oglasivši prodaju svojih stanova... Kupovina stana za kriptovalute u Beogradu

„Dunavska trilogija“ je projekat stambenog kompleksa u izgradnji u zemunskoj Pregrevici, koji je pre nekoliko dana napravio svojevrstan marketinški uspeh, oglasivši prodaju svojih stanova za kriptovalute svim zainteresovanim kupcima.

Ovo je prvi ovakav slučaj upotrebe digitalnih valuta u Srbiji, a može se reći da dodatnu pažnju privlači i zbog toga što je primena novog Zakona o digitalnoj imovini otpočela prvog dana jula, iako je sam pravni akt usvojen u skupštinskoj proceduri šest meseci ranije. Razlog za odlaganje njegove primene leži u činjenici da je svim dosadašnjim menjačima kriptovaluta u zemlji ostavljen prelazni period da se licenciraju po novoj regulativi kod Komisije za hartije od vrednosti.

U sprovođenju svog nauma „Dunavska trilogija“ je uspostavila saradnju sa prvom domaćom menjačnicom kriptovaluta, ECD. Za mogućnost kupovine stana na ovaj način dogovoreno je da potencijalni kupci ovom prilikom ne plaćaju nikakvu menjačku proviziju.

Ko i na koji način može, zapravo, u našoj zemlji da kupi nekretninu kriptovalutama?

„Novi Zakon o digitalnoj imovini predviđa da bilo koja firma može da prima kriptovalute za svoje proizvode ili usluge, pa i ona koja se bavi prodajom nekretnina. Jedino ograničenje je da ako prodavac prima uplate od fizičkih lica, ne sme da prima kriptovalute direktno, već preko ovlašćenog menjača, koji vrši konverziju valute odmah po prijemu u dinare, po kursu koji važi u trenutku uplate“, objašnjava Aleksandar Matanović, vlasnik menjačnice digitalne imovine ECD.

Mnoge čitaoce je ovih dana interesovalo kako se oporezuju ovakve transakcije. „Pored eventualne naknade za samu uslugu konverzije, kupac i prodavac nemaju dodatne poreske obaveze, osim onih koje bi imali u slučaju kupovine nekretnine na ‘starinski’ način – porez na prenos apsolutnih prava ili porez na dodatu vrednost, ali to nema nikakve veze s valutama koje su razmenjene, pa ni onim digitalnim“, naglašava naš sagovornik. 

Ovu jedinstvenu ponudu moguće je realizovati svim kriptovalutama kojima inače trguje ECD. U ovom trenutku to su bitcoin, bitcoin cash, ethereum, tether i litecoin. Cena nekretnine data je u dinarskoj vrednosti, pa je potrebno obaviti konverziju odgovarajuće količine digitalne valute na sam dan uplate.

Matanović dodaje da je ECD u fazi pregovora i rada na tehničkim rešenjima kako bi u narednom periodu počeo osetno da raste broj domaćih trgovaca koji mogu da primaju kriptovalute, odnosno dinarske iznose njihove vrednosti.

Slična praksa već postoji u skandinavskim zemljama, SAD i Velikoj Britaniji, recimo, a što se našeg neposrednog okruženja tiče, takođe su zabeleženi uspešni primeri prodaje raznih vrsta robe, pa i nekretnina.

U Hrvatskoj je, na primer, jedna agencija za prodaju nekretnina oglaslila mogućnost prodaje za kriptovalute, dok njima već može da se plaća benzin na pumpama kompanije Tifon, ali i kupovina automobila kod dilera Karić Automobili, preko partnerskih platformi za plaćanje, tj. konverziju. 

Ipak, najneobičniji primer dolazi iz Crne Gore, gde je početkom marta za 0,03 bitcoina (1.350 evra po tadašnjem kursu) prodata jedna krava, simbolično nazvana Bitkoinka.

  • Tina

    7.7.2021 #1 Author

    Izgleda da će plaćanje kriptovalutama polako ući u svakodnevnicu

    Odgovori

  • Danijela

    7.7.2021 #2 Author

    Papirni i kovani novac polako ali sigurno izlazi iz mode ali i upotrebe. Svi negde prelazimo na elektronsko placanje a sada i ovako.

    Odgovori

  • Ljilja

    8.7.2021 #3 Author

    Zanimljivo svakako, mada će trebati bar nekoliko godina da se omasovi upotreba ovih valuta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...