Nova elektronska usluga - eKonzulat

Lakše do vize za strance koji u Srbiji obično rade na gradilištima

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

20.5.2021 18:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Lakše do vize za strance koji u Srbiji obično rade na gradilištima Lakše do vize za strance koji u Srbiji obično rade na gradilištima
Stranci koji žele da se zaposle u Srbiji sada mogu na novoj platformi – eKonzulat da online apliciraju za vizu D koja obezbeđuje boravak... Lakše do vize za strance koji u Srbiji obično rade na gradilištima

Stranci koji žele da se zaposle u Srbiji sada mogu na novoj platformi – eKonzulat da online apliciraju za vizu D koja obezbeđuje boravak do 180 dana u našoj zemlji, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu.

Po apliciranju osoba dobija ID broj svog zahteva na osnovu kojeg poslodavac može da podnese zahtev za radnu dozvolu Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Na ovaj način se paralelno vode postupci za izdavanja vize i radne dozvole.

Kako se navodi u saopštenju, po dobijanju vize D na osnovu zaposlenja, stranac ne mora da podnosi zahtev za privremenim boravkom, pošto je to već regulisano.

Iz Kancelarije su naveli da će korisnici nove usluge uglavnom biti radnici na velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji, državljani Kine, Indije, Bangladeša, Nepala, Pakistana, Turske i drugi.

Stranac će, međutim, morati da podnese zahtev ako ostaje duže od perioda vizom D dozvoljenog boravka do180 dana.

Evo kako se prijaviti za vizu tipa D

  1. Otvoriti nalog na portalu eKonzulat,
  2. Popuniti lične podatke vezane za lice koje aplicira,
  3. Uneti podatke iz putne isprave,
  4. Podaci o vizi, ranijim dolascima i budućem boravištu,
  5. Dodavanje prateće dokumentacije (fotografija, pasoš, pismo poslodavca i drugo),

Prijave se ne evidentiraju dok se ne uplati taksa za obradu zahteva, a instrukcije za ovaj zahtev se takođe mogu naći na portalu.

Nakon što je korisniku odobren zahtev, on se mora pojaviti u Diplomatsko konzularnom predstavništvu, kako bi mu dobijena viza bila upisana u pasoš.

Najavljeno je da je ovo samo prva faza projekta, te da će se daljim razvojem ići na to da se omogući onlajn apliciranje i za ostale vize.

  • ZORICA.S

    20.5.2021 #1 Author

    Cudi me da nema dovoljno nase radne snage….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...