BURA U TURSKIM FINANSIJAMA Posle smene guvernera ostavku dao i ministar finansija, Erdoganov zet

SvetVesti

9.11.2020 09:03 Autor: Marko Miladinović 0

BURA U TURSKIM FINANSIJAMA Posle smene guvernera ostavku dao i ministar finansija, Erdoganov zet BURA U TURSKIM FINANSIJAMA Posle smene guvernera ostavku dao i ministar finansija, Erdoganov zet
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) prvo je smenio guvernera centralne banke zbog visoke inflacije i rekordno niske vrednosti lire. Murat Ujsal... BURA U TURSKIM FINANSIJAMA Posle smene guvernera ostavku dao i ministar finansija, Erdoganov zet

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) prvo je smenio guvernera centralne banke zbog visoke inflacije i rekordno niske vrednosti lire.

Murat Ujsal (Murat Uysal) bio je na poziciji turskog guvernera samo 16 meseci, a njegovo mesto zauzeće bivši ministar finansija Nači Agbal (Naci Agbal).

Odluka je doneta nakon što je lira izgubila skoro trećinu vrednosti od početka godine – u petak je prema američkom dolaru vredela rekordno niskih 8,58, dok je godišnja inflacija iznosila 11,89 odsto.

Erdogan je tražio smanjenje kamatnih stopa, pobijajući ustaljenu ekonomsku teoriju da visoke stope mogu obuzdati inflaciju, a smatra da padom kamatnih stopa pada i inflacija. Prošlog vikenda opisao je kamate, devizni kurs i inflaciju kao „đavolji trougao“.

I dok je Ujsalova smena bila donekle očekivana, pogotovo u lokalnim medijima, usled rastućeg predsednikovog nezadovoljstva, ostavka aktuelnog ministra finansija, koji je igrom slučaja i Erdoganov zet, ipak je došla u najmanju ruku neočekivano.

Erdogan Berat Albairak (Berat Albayrak) često su za ekonomske probleme s kojima se suočava Turska krivili strane sile. Albajrak je objavio ostavku na svom Instagram nalogu, kako kaže, „iz zdravstvenih razloga“.

Albajrak je na mesto ministra finansija postavljen u julu 2018. godine, a pre toga je obavljao funkciju ministra energetike. Oženjen je Erdoganovom ćerkom Esrom sa kojom ima četvoro dece.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...