LIDERI EU PRODUŽILI SANKCIJE RUSIJI U pripremi restriktivne mere i Turcima

EUVesti

11.12.2020 11:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

LIDERI EU PRODUŽILI SANKCIJE RUSIJI U pripremi restriktivne mere i Turcima LIDERI EU PRODUŽILI SANKCIJE RUSIJI U pripremi restriktivne mere i Turcima
Evropske sankcije Rusiji zbog umešanosti u konflikt u Ukrajini produžene su na još šest meseci, odlučili su lideri Evropske unije na samitu u Briselu.... LIDERI EU PRODUŽILI SANKCIJE RUSIJI U pripremi restriktivne mere i Turcima

Evropske sankcije Rusiji zbog umešanosti u konflikt u Ukrajini produžene su na još šest meseci, odlučili su lideri Evropske unije na samitu u Briselu. Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i nemačka kancelarka Angela Merkel informisali su učesnike samita o situaciji u Ukrajijni i predložili produženje sankcija.

Nemačka i Francuska zajedno sa Ukrajinom i Rusijom deo su diplomatskog procesa pod nazivom Normandijski format u kojem pokušavaju da reše konflikt između Kijeva i pobunjenog istoka zemlje. Poslednji sastanak u Normandijskom formatu održan je u decembru prošle godine, prenosi RSE.

Sankcije uključuju ruski energetski sektor, finansije, odbranu i uvoz i izvoz roba. Pod sankcijama je 177 osoba i 48 ruskih preduzeća, koje EU smatra odgovornim za podrivanje teritorijalnog integriteta, suverenosti i nezavisnosti Ukrajine, navodi Evropska komisija na svojoj veb stranici. EU je suspendovala redovne samite sa Rusijom, ne poziva je više na samite G8, dok su Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj suspendovale saradnju sa Moskvom.

Sankcije EU protiv Rusije prvi put su usvojene u julu 2014. nakon što je Rusija pripojila Krim i pružila podršku oružanoj pobuni na istoku Ukrajine, a od tada su sankcije produžavane na svakih šest meseci. Rusija je odgovorila recipročnim merama na sankcije Brisela. U oružanom sukobu u Ukrajini poginulo je više od 13.000 osoba.

Lideri EU takođe su se složili da pripreme ograničene sankcije protiv pojedinaca iz Turske zbog sporne eksploatacije gasa u grčkim i kiparskim vodama u Mediteranu, odlažući istovremeno preduzimanje oštrijih koraka do marta, prenosi Ekatimerini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...