BAJDENOV PREDLOG ZA NADOKNADU PORESKOG DEFICITA

Londonu i Briselu bi se isplatila podrška globalnom oporezivanju

AnalizaEUNovacSvetU fokusuVesti

2.6.2021 14:19 Autor: Vladimir Jokanović 1

Londonu i Briselu bi se isplatila podrška globalnom oporezivanju Londonu i Briselu bi se isplatila podrška globalnom oporezivanju
Velika Britanija bi mogla da poveća poreske prihode za 14,7 milijardi funti godišnje, a Evropska unija još više, ukoliko podrže predlog američkog predsednika Džoa... Londonu i Briselu bi se isplatila podrška globalnom oporezivanju

Velika Britanija bi mogla da poveća poreske prihode za 14,7 milijardi funti godišnje, a Evropska unija još više, ukoliko podrže predlog američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za uvođenje minimalnog globalnog poreza na dobit po stopi 21 odsto. Taj plan bi sprečilo multinacionalne kompanije da smanjuju svoje poreske račune prebacivanjem novca u druge zemlje, ocenio je londonski Institut za javnu politiku i istraživanja (IPPR).

IPPR je pozvao vladu u Londonu da podrži Bajdenove poreske planove na predstojećem samitu G7 u Kornvolu, kojim će predsedavati Velika Britanija, od 11. do 13. juna. Prema oceni IPPR, ukoliko bi London podržao predlog niže poreske stope od 15 procenata, to bi mu donelo oko 7,9 milijardi funti godišnje, prenosi Financial News.

Kada je u martu predstavljao novi budžet, britanski ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) najavio je da će porez na korporacije biti povećan sa 19 na 25 odsto od aprila 2023. godine. On je naveo da će povećanom poreskom stopom biti obuhvaćeno ne više od 10 odsto korporacija.

Izvor: OurWorldInData

Ministri finansija zemalja G7 nedavno su podržali Bajdenov novi predlog o visini minimalne globalne poreske stope od 15 odsto, ali Velika Britanija se nije izjasnila tom prilikom da li će se pridružiti podršci. Britansko Ministarstvo saopštilo je da postizanje međunarodnog sporazuma o oporezivanju velikih digitalnih kompanija prioritet ministra otkako je stupio na dužnost.

Analiza Poreske opservatorije EU (pri Evropskoj komisiji) pokazala je da bi minimalna globalna stopa poreza na dobit od 21 procenat u vladama zemalja Evropske unije donela 100 milijardi evra poreskog prihoda više, prenosi Fortune. Ako bi stopa bila 25 odsto, onda bi poreski prihod bio još viši.

Izvor: prof. dr Milica Bisić

Studija takođe sugeriše da bi EU imala korist i od sprovođenja minimalne poreske stope na dobit multinacionalnih kompanija iz zemalja koje nisu članice EU, a još 30 milijardi evra Brisel bi mogao da prikupi kroz razliku između stope po kojoj kompanije trenutno plaćaju porez i stope od 25 odsto. Banke sa sedištem u EU morale bi da plate skoro 45 odsto više poreza, prenosi Guardian.

Direktor evropske Poreske opservatorije Gabrijel Zukman (Gabriel Zucman), rekao je da otpor Velike Britanije i ostalih, poput Irske, u kojoj važi stopa poreza na dobit od 12,5 procenata, ne bi trebalo da sputava druge. Prema njegovim rečima, Nemačka, Francuska, SAD i druge zemlje mogle bi da oporezuju svoje kompanije koje posluju u Irskoj po stopi koju budu odredile.

  • Tara

    16.10.2021 #1 Author

    Samo se razmišlja o podizanju nameta a ne o ekonomičnoj i pametnoj potrošnji poreza. Jednoga dana a neće to biti daleka budućnost, kompletan cirkus svetski raspašće se nepovratno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...