Na bazi čega se utvrđuju zarade u novootvorenim preduzećima u Srbiji

Loša statistika smanjuje plate u novim pogonima

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

11.3.2021 11:59 Autor: Gordana Bulatović 0

Loša statistika smanjuje plate u novim pogonima Loša statistika smanjuje plate u novim pogonima
Potencijalni investitori nemaju preciznu sliku o zaradama po zanimanjima radnika u brojnim opštinama u Srbiji.  Zato su njihove ponude naknada za rad novozaposlenim bazirane... Loša statistika smanjuje plate u novim pogonima

Potencijalni investitori nemaju preciznu sliku o zaradama po zanimanjima radnika u brojnim opštinama u Srbiji.  Zato su njihove ponude naknada za rad novozaposlenim bazirane na republičkoj statistici, a to, napominju u PKS, može često da bude vrlo pogrešna slika koja ide na štetu onih koji se zapošljavaju.

Podaci govore da nadležni Centralni registar socijalnog osiguranja svega u deset odsto slučajeva ima podatke o mestu rada zaposlenih. Zbog toga, ni statistika koju je moguće iz ovog registra dobiti nije dovoljno precizna.

„Pri donošenju odluka o izboru lokacije za proširenje proizvodnje ili za nove investicije, privrednim subjektima su, pored ostalih, potrebni i precizni podaci o zaradama zaposlenih za pojedinačna zanimanja na nivou lokalnih samouprava. Nažalost, sveobuhvatna evidencija zaposlenih u ograncima privrednih subjekata ne postoji. Zbog toga su potencijalni investitori upućeni na donošenje odluka na osnovu raspoloživih podataka o prosečnim zaradama na nivou Republike i na lokalnom nivou. To može uticati na stvaranje nepovoljnije slike u odnosu na realnu situaciju na nivou lokalnih samouprava“, objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije.

 S druge strane, osim potreba privrede,  kažu u PKS, postoji i potreba Vlade za korišćenje istih parametara prilikom donošenja strateških odluka i kreiranja mera ekonomske politike. Dodaju i da je, na osnovu komunikacije s predstavnicima Ministarstva finansija, CROSO i Republičkog zavoda za statistiku, utvrđeno  da problem predstavlja neadekvatno ili delimično popunjavanje prijave zaposlenih radnika na socijalno osiguranje od strane poslodavaca koji imaju ogranke u pojedinim lokalnim samoupravama.

„PKS je, radi prevazilaženja ovog problema, pokrenula komunikaciju s nadležnim institucijama kako bi se unapredio sistem prikupljanja neophodnih podataka i uvele izmene postojeće regulative ukoliko je neophodno. U realizaciji ove aktivnosti neophodno je omogućiti razmenu podataka između CROSO i Agencije za privredne registre o ograncima privrednih društava. Neophodno je obavezivanje privrednih subjekata koji imaju poslovne ogranke da izvrše unos podatka prilikom elektronskog slanja jedinstvene prijave radnika u CROSO“, ističu u Privrednoj komori Srbije.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević za portal Biznis.rs kaže da investitori i sada imaju dovoljno podataka koji im mogu biti opredeljujući.

„Ima nekoliko baza koje su dostupne i iz kojih je moguće dobiti tražene podatke, Naravno, svaka baza se može i treba stalno unapređivati“, zaključuje Kovačević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...