„LUFTHANSA“ NA UDARU ZBOG DRŽAVNE POMOĆI „Ryanair“ tvrdi da je reč o nelojalnoj konkurenciji

BiznisEUVesti

27.5.2020 11:34 Autor: Vladimir Jokanović 1

„LUFTHANSA“ NA UDARU ZBOG DRŽAVNE POMOĆI  „Ryanair“ tvrdi da je reč o nelojalnoj konkurenciji „LUFTHANSA“ NA UDARU ZBOG DRŽAVNE POMOĆI  „Ryanair“ tvrdi da je reč o nelojalnoj konkurenciji
Irska niskobudžetna aviokompanija „Ryanair“ najavila je da će osporiti paket pomoći Vlade Nemačke u iznosu devet milijardi evra za podršku aviokompaniji „Lufthansa“. Izvršni direktor... „LUFTHANSA“ NA UDARU ZBOG DRŽAVNE POMOĆI  „Ryanair“ tvrdi da je reč o nelojalnoj konkurenciji

Irska niskobudžetna aviokompanija „Ryanair“ najavila je da će osporiti paket pomoći Vlade Nemačke u iznosu devet milijardi evra za podršku aviokompaniji „Lufthansa“. Izvršni direktor „Ryanaira“ Majkl O’Leri (Michael O’Leary) ocenio je da je reč o slučaju kršenja pravila o konkurenciji, o čemu će poslednju reč imati Evropska komisija, koja treba da odobri finansijsku intervenciju Berlina.

„Žalićemo se protiv ovog najnovijeg primera ilegalne državne pomoći „Lufthansi“ koja grubo narušava konkurentnost. Kako da se aviokompanije poput „Ryanaira“, „Easyjeta“ i „Laudamotiona“ takmiče sa „Lufthansom“ sada kada ima subvencije od devet milijardi evra?“, naveo je O’Leri, prenosi Deutsche welle. On je dodao da će pomenuta državna pomoć otežati niskobudžetnim kompanijama pristup tržištu prevoza do Nemačke.

Posle višenedeljnih pregovora Vlada Nemačke i „Lufthansa“ postigle su dogovor o državnoj pomoći, uključujući osigurane kredite i 20 odsto državnog vlasništva u aviokompaniji. Međutim, pre realizacije dogovora regulatorna tela Evropske unije najpre moraju da izvrše procenu da li vladin paket pomoći ograničava konkurenciju u evropskom vazduhoplovnom sektoru.

Prema zakonu EU, državama članicama zabranjeno je pružanje finansijske pomoći nacionalnim kompanijama, jer to može narušiti fer konkurenciju na jedinstvenom evropskom tržištu. Međutim, zbog pandemije korona virusa koja je teško pogodila mnoge sektore, posebno vazduhoplovstvo, regulatori u Briselu snizili su kriterijume.

O’Leri je ranije saopštio da je „Ryanair“ izgubio više od 100 miliona evra u prvom kvartalu, a aviokompanije kao što su „Lufthansa“ i „Air France“ nazvao je „zavisnicima od državne pomoći“. „Lufthansa“ je ukinula 90 odsto redovnih letova od početka pandemije, a prema najnovijoj proceni kompanija gubi oko milion evra na sat.

  • MARKO7

    7.6.2022 #1 Author

    Pa po meni su malo pomoći dobili….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...